Dojčenie s odstupom 4 hodiny a viac, pevné zavinovanie - DELETED

Petra    01.11.2014, 11:08

Dobrý deň, mám takmer dvojmesačného synčeka, ktorého momentálne výlučne dojčím Pred dvoma týždňami som mala ťažkú infekciu s horúčkami a antibiotikami, tak bolo nutné dokrmovať Nutrilonom (20-30ml striekačkou), pretože som stratila mlieko a malý začal strácať váhu. Na poslednej kontrole pribral 110g/týždeň, tak už len dojčím. Dojčím väčšinou 20 minút z každého prsníka, teda celkom 40 minút. Viem, že je to dosť, ale bábätko po celý čas pije (ak len dudle, stimulujem ho). Mám podozrenie, že by občas chcel i viac, ale z dôvodu šetrenia bradaviek mu viac nedovolím. Teraz v dvoch mesiacoch mi začal cez deň zle spať, strašne dlho trvá, než ho uspím (ak vôbec). A v tom je jadro mojej otázky: po dlhom dojčení ho dlho uspávam a keď sa konečne zadarí, zostáva mu zhruba polhodinka-hodinka na spánok. Spí potom zväčša tvrdo a je mi ľúto ho budiť (ako maximum zatiaľ beriem cyklus 4 hodiny). Chcela by som sa spýtať, či je možné intervaly behom dňa predĺžiť i na 5 hodín (v noci to neriešim, nechávam ho spať dokiaľ sa neprihlási), prípadne či môžem počkať, až sa sám zobudí, aj keď to bude dlhšie trvať. Samozrejme poslúchnem, i keď si povie v kratšom intervale. Momentálne mám priemer 6 dojčení denne. Je to zhruba týždeň čo som dobrala antibiotiká.. Druhá vec, čo by ma zaujímala: Od pôrodu som zvyknutá ho pevne zavinovať (zavinovačka s tromi šnúrkami) a v poslednej dobe mám pocit, že sa mu to nepáči, rozčuľuje sa mi a bráni sa, šponuje sa, takže ho musím nechať vykričať, aby zaspal (ale potom spí tvrdo a spokojne, i keď sa občas v priebehu zobudí). Keď som skúsila zavinúť ho menej, poprípade do inej zavinovačky, rozčuľoval sa tiež a navyše sa pohybmi rúčok budí. Čo by ste mi na toto poradili? Je nejaký spôsob prechodu na menej pevné zavinutie? Ako poznám, že je čas ho dávať iba do perinky alebo do spacáku? Frenetický plač riešim dudlíkom, ale nechcem ho priveľmi zvykať, pokiaľ by to nebolo treba. Na prdíky dostáva kvapky a pred zavinutím sa ho snažím v klbíčku vyprdieť. Ďakujem za odpoveď! Krásny deň, Petra

Milá Petra,

vašu situáciu nie je možné posúdiť a vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa spoločne pozreli na dojčenie a vyhodnotili výdatnosť dojčenia a na základe toho posúdili, či sú potrebné ďalšie kroky. Nie je možné prostredníctvom internetu jednoznačne povedať, či je potrebné v tejto situácii zlepšiť dojčenie alebo je všetko v poriadku, hoci z toho, čo píšete, je pravdepodobné, že zlepšenie dojčenia bude v tejto situácii pravdepodobne veľmi dôležité. Poradkyňa pri dojčení vás pri osobnej návšteve naučí rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a ako posúdiť, či pitia bolo pre dieťa vo veku vášho bábätka dostatok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko. Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Pri správnom prisatí je bradavka chránená pred poškodením a tak nezáleží na tom, akú dlhú dobu je bábätko prisaté k prsníku, bradavka by nemala bolieť. Pokiaľ potrebujete obmedzovať čas, ktorý bábätko strávi na prsníku, pretože vás inak bolia bradavky, je pravdepodobné, že úprava prisatia by pomohlo riešiť aj bolestivosť pri dojčení. Pokiaľ vás bradavky nebolia, je pre vás dobré vedieť, že neexistuje žiadny časový interval, po ktorom je už nevyhnutné bábätko od prsníka odpojiť, inak matku začnú bolieť bradavky, pretože pri správnom prisatí dojčenie nebolí bez ohľadu na čas, ktorý dieťa strávi na prsníku.

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Okrem toho poradkyňa pri dojčení vyšetrí bábätku podjazykovú uzdičku, ktorá z dlhodobého hľadiska môže spôsobovať zníženie tvorby mlieka. Medzi ďalšie časté príčiny zníženia tvorby mlieka patrí to, ak bábätko nie je dojčené na požiadanie, dostáva cumlík, či fľašu (alebo aj striekačku) na dokŕmenie. Spoločne s poradkyňou prejdite aj iné možné príčiny zníženia tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. V kombinácii s inými faktormi, ktoré popisujete, bude pravdepodobne dôležité pomôcť bábätku získavať viac mlieka pri dojčení.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

A je možné, že spoločne s poradkyňou vyhodnotíte situáciu tak, že je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

V osobnom kontakte s poradkyňou by tiež bolo potrebné vyjasniť si viac okolnosti situácie s ťažkým zaspávaním bábätka, ktoré popisujete. Dojčenie, spánok a plač veľmi úzko súvisia. Najčastejšie príčiny plaču súvisiaceho so spánkom a zaspávaním sú:

  • bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc
  • bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať

Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte pred tým, než sú príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, dieťatku môže pomôcť, ak sa ho budete snažiť uspať počas dňa tak, aby spalo dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si bábätko dať do nejakého nosiča či šatky, dojčiť ho pri tom a snažte sa ho uspať tak, aby nebolo cez deň príliš dlho hore. Ak dieťa totiž necháte hore, môže vydržať nespať, ale uspať ho bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšie. Aj večer ho skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavené. Skúste si s ním ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr. Dieťatko pravdepodobne potrebuje pri večernom dojčení zaspať, a ak sa mu to nepodarí, môže sa skúšať opätovne prisávať, ale keďže nezaspí, tak zúfalo plače. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte. Niektoré bábätká zaspia pri dojčení a je dobré ich nechať spať na prsníku (je dobré vedieť, že napr. pri dojčení v šatke môže mať matka obe ruky voľné a tak počas dojčenia a spánku bábätka zvládne venovať sa svojim povinnostiam a potrebám). Zavinovačka môže toto celé komplikovať. Zvlášť, aj je pri používaní zavinovačky predpoklad, že bábätku bude stačiť pevné zavinutie a zaspí, pretože hoci toto môže fungovať pri veľmi malom bábätku, po pár týždňoch už to tak vôbec byť nemusí a môže byť nereálne očakávať od bábätka, že bez problémov zaspí samo len preto, že je pevne zavinuté. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu spoločnosti o tom, že si ľahnú do postieľky a samé zaspia a prespia nejaký časový interval. Potreba zaspať a spať v kontakte s matkou je normálnou fyziologickou potrebou bábätka, ktorú je dôležité napĺňať rovnako ako iné potreby, napr. potrebu nasýtenia. Nie je vhodné ju ignorovať len preto, že bábätko prežije, aj keď sa mu nebude napĺňať. Matka je prirodzené prostredie dieťaťa ešte mnoho týždňov a mesiacov po pôrode. Hoci pri niektorých bábätkách sa rodičom podarí simulovať prítomnosť matky pevným zavinutím a cumlíkom, pri väčšine bábätiek toto nefunguje a akokoľvek to je – vždy ide o simuláciu prirodzenej starostlivosti o dieťa matkou. Vaše bábätko je maličké len pár mesiacov, využite ich na to, aby ste spolu dosiahli čo najhlbší vzťah práve pomocou neustálej fyzickej blízkosti a dojčenia na požiadanie. Umožní vám to dosiahnuť naviazanie, ktoré vám výrazne pomôže zvládať výchovu dieťaťa v neskoršom veku a vášmu dieťaťu to poskytne sebavedomie a istotu, z ktorej bude čerpať celý život.

Spoločne s poradkyňou teda urobte kroky pre zlepšenie dojčenia. Ak sa zabezpečí, aby bábätko dokázalo lepšie regulovať príjem mlieka a aby na prsníku správne pilo, situácia sa môže zlepšiť. Niekedy zlepšenie dojčenia a efektívnejšie pitie môže pomôcť, aby sa znížilo množstvo plaču. Navyše bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne mu umožnite prisať sa naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať.

Okrem toho sa riaďte bábätkom. Jeho prirodzený režim spočíva zo striedania spánku, dojčenia a bdenia, pokúste sa napĺňať tieto jeho potreby tak, ako to potrebuje – bez zavinovačky a cumlíka. Ak bábätko spí v kontakte s vami, zobudí sa vtedy, keď bude na to pripravené. Ak sa začne precitať a už ho neuspíte ani dojčením, ani hojdaním, nechajte ho bdieť, pokojne ho medzičasom nadojčite toľkokrát, koľko bude potrebovať, sústreďte sa na to, aby sa bábätko pri dojčení aj výdatne napilo a ak sa napije a zaspávalo by pri dojčení, nechajte ho spať. Ak nezaspí pri dojčení a uvidíte, že je už unavené, vložte ho do šatky alebo iného nosiča, pohybujte sa s ním napr. pri domácich prácach alebo prechádzke vonku, prípadne mu v nosiči znova ponúknite prsník a nechajte ho zaspať a vyspať sa v kontakte s vami.

Takáto starostlivosť o bábätko môže byť dosť odlišná od toho, čo ste doteraz od pôrodu v starostlivosti o bábätko robili a zažívali, preto vám môže pomôcť aj to, ak začnete navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine budete mať možnosť vidieť iné matky a to, akým spôsobom dojčia a starajú sa o svoje bábätká a môže vás to inšpirovať k hľadaniu svojej cesty, ktorá by vyhovovala vám, aj vášmu bábätku.

Ešte pár bodov stručne k ostatným aspektom vašej otázky:

1) Pomohli by vám, ak by ste postupne a s citom prestali používať cumlík: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/
2) Skúste sa začať zaujímať, ako by ste cumlík a zavinovačku mohli nahradiť nosením: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nosenie/
3) Predĺžiť dojčenie na 5-hodinové intervaly by prakticky mohlo znamenať, že sa bábätko bude dojčiť len 4 či 5-krát za deň, čo môže spôsobiť, že bábätko nebude mať dostatočný príjem mlieka. 
4) Taktiež by bolo dobré, aby ste spolu s poradkyňou podnikli kroky na to, aby sa zvýšil príjem materského mlieka bábätkom, postupne by bolo potrebné zvýšiť váhový prírastok bábätka, ktorý by mohol byť vyšší.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie s odstupom 4 hodiny a viac, pevné zavinovanie - DELETED