Moze sa dieta nakazit cez materske mlieko?

Jana    15.01.2015, 22:58

Dobry den, dcerka ma 2,5 roka a este je dojcim. Nanestastie som dostala crevnu virozu. Vsetko som v kupelni vydezinfikovala, stale si umyvala ruky, dcerky sa nedotykala, nebozkavala ju, nedychala na nu, nosila cely cas aj pocas spanku rusko. Napriek tomu vsak 3 dni po mne crevnu virozu dostala. Kedze nezvracala casto a udrzala v sebe tekutiny aj niekolko hodin, dojcila som ju, ale aj napriek tomu zvracala dva dni a ked uz zacala byt malatna a posledne zvracanie bolo prudom, isli sme na pohotovost. Tam jej urobili testy a kedze uz mala zle hodnoty mineralov, vzali ju na infuzie. Kedze ma to dost trapilo a chcela som vediet ako som tomu mohla predist, pytala som sa ako sa mohla nakazit. Odpovedou mi bolo, ze cez moje materske mlieko. Ze ja som ju nakazila tym, ze som ju dojcila. Bol to pre mna sok, pretoze som doteraz bola presvedcena, ze prave dojcenim je chranena, ze sa tvoria protilatky v mlieku na chorobu, ktorou prechadza matka alebo dieta. Nehovoriac o tom, ze pri prijimani sa na mna hned na prijme osopili, ze preco take velke dieta este dojcim, ze mu tym akurat skodim, ze mlieko sa pri crevnych virozach nesmie. Dokonca ani materske, ze to je tiez mlieko. Na moju otazku, ze preco malinke deti mozu byt dojcene a vacsie nie, mi povedali, ze oni ine tekutiny ani nesmu, ze nemozu dat 5-mesacnemu dietatu cierny caj, tak preto, ale ze rocne a starsie deti uz mozu mat nemliecnu dietu, dokonca musia mat! Kojit je zakazane! Takze som ju pocas tych 17 hodin co bola na infuzkach ani nakojit nemohla, az navela navela po vymene smeny mi to doktorka povolila, aj to len s tym, ze jej nedovolim sa napit vela, lebo by to podrazdilo zaludok. Ze v tom je riziko dojcenia, ze dieta sa napije privela. Dcera hned ozila a uz bolo dobre, vesela, spokojna. Stacil jej naozaj kusok, vela ani nechcela, len pomaznat a uistit, ze moze. Neviem ci pomohlo to nedojcenie a zaludok sa ukludnil, alebo by sa jej polepsilo aj tak (nedojcila som ju 21 hodin, to posledne dojcenie bolo pred poobednym spankom a ked sa zobudila, vyzvracala to prudom a sli sme do tej nemocnice). Tak teraz neviem ako to vlastne je. Kojit ci nekojit pri crevnej viroze? Velmi pekne dakujem za objasnenie. Jana

Milá Jana,

vaša otázka je smutným dôkazom toho, ako veľmi sa v našej spoločnosti aj v zdravotníctve pristupuje k dojčeniu na základe osobného presvedčenia a skúseností a ako málo sa odporúčania ohľadom dojčenia rodičom dávajú na základe medicíny založenej na dôkazoch.

O tom, že 2,5-ročné dieťa má byť naďalej dojčené, nie je pochýb. Bremeno dokazovania toho, že je pre dieťa či matku lepšie dojčiť kratšie, je na tých, ktorí navrhujú zásah. A takéto odporúčanie je zásah, pretože dojčenie je fyziologická norma. Deti sa dojčia niekoľko rokov. Predčasné odstavenie prináša riziká pre zdravie dieťaťa aj matky. Čítajte viac v tomto článku:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

v ktorom sa tiež dočítate, pre čo všetko je veľmi dôležité, aby ste v dojčení dcérky naďalej pokračovali.

Ak idem o "črevnú virózu", tak je mimoriadne dôležité pokračovať v dojčení. Zvlášť v prípade infekčných chorôb sa matky často nesprávne dozvedia, že musia prestať dojčiť, pritom väčšinu infekcií spôsobujú vírusy, pričom väčšina vírusových infekcií je najnákazlivejšia ešte pred tým, než matka vôbec tuší, že je už chorá (preto už potom nepomáha ani nosiť rúško či dezinfikovať si ruky - a taktiež napriek týmto opatreniam sú takéto virózy nesmierne nákazlivé). Keď už matka začne mať horúčku (alebo jej začne tiecť z nosa či má hnačku, kašeľ, vyrážku alebo zvracia, či začína hnačkovať atď.), tak už pravdepodobne mohla preniesť túto chorobu na dieťa. Dojčenie však pomáha ochrániť dieťa pred infekciami a matka by mala v dojčení pokračovať práve preto, aby dojčením chránila svoje dieťa. Ak by dieťa predsa len ochorelo, čo sa môže stať, bude pravdepodobne menej choré, ako keby sa prestalo dojčiť – práve v tomto čase dieťa dojčenie potrebuje najviac. Pokračovať v dojčení je v takom prípade ešte o to dôležitejšie, pretože vo vašom mlieku sa už nachádzajú protilátky proti tomuto ochoreniu, ktoré jej budú pomáhať ochorenie rýchlejšie zvládnuť. Ako pokračovať v dojčení, ak dieťa pravdepodobne tiež dostalo črevnú virózu, nájdete v tomto článku:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia.pdf

Všeobecne najhorším časom na prerušenie/ukončenie dojčenia je choroba dieťaťa. V čase, keď je dieťa vystresované, uplakané, unavené, nešťastné, ubolené potrebuje dojčenie ešte omnoho viac, pretože dojčenie dokáže znižovať prežívanie bolesti, prináša dieťaťu istotu, utíšenie, bezpečnú náruč matky a jednoduchý prostriedok, ako zaspať a liečiť sa v spánku. Materské mlieko nie je kravské mlieko. Dieťa, ktoré vracia alebo má hnačku, získava v materskom mlieku množstvo protilátok a imunitných faktorov, látok, ktoré pomáhajú naspäť vystielať sliznice čreva a dopĺňa dieťaťu probiotické baktérie. To, že sa dieťa bude naďalej dojčiť, nespôsobuje, že sa bude ťažšie liečiť. Čierny čaj neobsahuje nič z týchto látok a navyše dojčenie nie je len materské mlieko. Na vlastnej skúsenosti ste zažili, že dojčenie vášmu dieťatku pomohlo - nebol dôvod, aby nebolo dojčené po tom, čo ste prišli do nemocnice.

Žiadne z odporúčaní, ktoré ste dostali, sa nezakladalo na medicíne založenej na dôkazoch. Naopak, tým, že dojčíte svoje 2,5 ročné dieťa a dojčili ste ho aj počas tejto choroby, pokračujete v znižovaní rizík rôznych zdravotných problémov do budúcnosti svojmu dieťaťu aj sebe a tým pomáhate ušetriť množstvo prostriedkov v zdravotníctve. Veríme, že raz nastane doba, keď zdravotný systém dokáže dojčiace matky oceniť a podporiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Moze sa dieta nakazit cez materske mlieko?