Strielajuca stolica

Martina    25.04.2016, 15:14

Chcem sa spýtať, synček má 5 mesiacov, asi týždeň máme úplne riedku stolicu, ktorá mu skôr vystrelí je vidieť že má aj bolesti v brušku kým sa vykaka. Asi dva dni ma stolica zelenaty nádych . Lekárka nám odporučila probiotiká ale zatiaľ zmenu nevidím... Je plne kojeny, raz z jedného a raz z druhého prsníka ale teraz menej papa..priberáme dobre...mám sa obávať že je to niečo vážne.?

Milá Martina,

ak je bábätko výlučne dojčené, je pri dojčení spokojné, dobre priberá a prospieva, tak potom nemá zmysel riešiť farbu či konzistenciu stolice. Konzistencia stolice môže byť riedka či vodnatá, toto je pri dojčených bábätkách normálne. Nemá zmysel dojčeným bábätkám dávať probiotiká, pretože vaše materské mlieko obsahuje viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií. Probiotiká v materskom mlieku nie sú len vo výsledkoch štúdií, ale skutočne reálne sú v materskom mlieku. Farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné, pri dojčení sa nehnevá a dostatočne priberá. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka, tmavozelená, hlienovitá, aj keď je vystreľujúca. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič.

Ak v obraze stolice nastala zmena, je možné, že nejde o nič znepokojujúce, ale rovnako môže ísť napríklad o prejav napríklad nejakej infekcie, ktorá prejde sama od seba (aj vďaka pokračujúcemu dojčeniu) alebo nižšieho príjmu materského mlieka (v tomto zmysle je dobré skontrolovať dojčenie). Pravdepodobne však ide o prechodnú záležitosť, ktorá sa sama od seba zmení.

Hlavná otázka teda vo vašej situácii je – ako vyzerá dojčenie a správanie sa bábätka pri dojčení. Keďže ide o situáciu, ktorá sa pred tým nevyskytovala, ak by sa k tomu zmenilo aj správanie bábätka pri dojčení na také, ako popisujú mamičky v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

potom je možné, že táto zmena odráža to, že sa s dojčením deje niečo, čo by ste mali riešiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože prostredníctvom internetu nie je možné posúdiť, či ide o niečo, čo súvisí s dojčením. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Medzičasom môžete pomôcť bábätku jednoduchšie sa vykakať tak, že keď ho bolí bruško, pokúsite sa ho podržať v polohe, akú vidíte na tejto fotografii.

Prečítajte si k tejto téme aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/stolica/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strielajuca stolica