Chuť na sex

Anna    17.05.2016, 12:36

Dobrý deň, už dlho ma trápi, že od pôrodu nemám chuť na sex. Máme 15 mesačného syna, ktorý je pomerne často dojčený cez deň i v noci, ostatné jedlá iba ochutnáva, mliečko je na prvom mieste. Rada by som dojčila dlhodobo, no vzhľadom na náš partnerský život neviem, či je to prínosom, pretože si myslím, že zrejme za to, že nemám vôbec ale vôbec chuť na sex, môže dojčenie. Ešte spomeniem, že som mala spontánny pôrod, po ktorom som dostala hematóm, čomu nasledovala aj niekoľkomesačná rekonvalescencia, pretože som stratila veľa krvi, mala som vnútorné opuchy a jazvy mám dodnes, no doktor povedal, že už by to malo byť schodné. No priznám sa, že veľmi komfortné to nie je. Zatiaľ som nedostala ani menštruáciu. Mám už 36 rokov a rada by som pomaly nazbierala silu a odvahu pre ďalšie bábätko, len neviem, či milovanie bude opäť pekné ako bolo pred pôrodom. Našťastie mám milujúceho a empatického manžela. No ja by som bola šťastná, ak by som mu svoju lásku mohla prejaviť aj tým najprirodzenejším spôsobom. Ďakujem vopred za Vašu radu.

Milá Anna,

situáciu, ktorú popisujete, zažíva mnoho matiek po pôrode. Nechuť na sex a absencia menštruačného cyklu (a tým pádom plodnosti) je normálnou a v podstate správnou reakciou vášho tela na situáciu, v ktorej vaše telo reaguje na to, že máte maličké bábätko, pre ktorého starostlivosť je dôležité, aby ste neboli skoro po pôrode znova tehotná. Dobrá správa je, že táto situácia sa pri veľkej väčšine žien medzi 14. – 17. mesiacom po pôrode začne meniť. Štatisticky totiž dojčiace ženy dostávajú prvú menštruáciu po pôrode medzi 14. – 17. mesiacom. A návrat menštruácie znamená návrat plodnosti – čo znamená, že telo matky začne prijímať možnosť mať ďalšie bábätko ako niečo, čo dokáže zvládnuť.

Návrat menštruačného cyklu zároveň väčšinou znamená aicky aj návrat chuti na sexuálny život, súčasne mizne sucho v pošve a nedostatočné zvlhčenie, ktoré môže sťažovať pohlavný styk.

Toto obdobie môže trvať rôzne dlho; ale štatisticky, keďže už nejakú dobu pred tým, než sa vráti menštruácia, sa pošva začína viac zvlhčovať a obnovuje sa chuť na sexuálny život. Je možné, že s touto víziou dokážete túto situáciu spoločne s manželom prekonať a budete hrdí na to, že ste zvládli toto obdobie, v ktorom sa sformovala vaša nová rodina s bábätkom, na ktoré ste sa dlhú dobu tešili a ktoré je teraz súčasťou vášho spoločného života. Ak to medzičasom považujete za potrebné, z hľadiska dojčenia nie je problém používať lubrikačné gély.

Dajte tomu ešte čas, priemerne dostávajú dojčiace mamičky menštruáciu okolo 14. mesiaca po pôrode, takže zmena je na obzore. Medzitým skúste iné možnosti, ako situáciu zlepšiť:

  • - poproste manžela, aby sa niekedy postaral o synčeka, aby ste mali hodinku len pre seba a svoje záľuby či odpočinok
  • - zamerajte sa na svoj odpočinok a spánok
  • - zvážte cvičenie a masáž
  • skúste byť spolu s manželom viac tvoriví a dopriať si veľa času, aby ste nachádzali nové riešenia
  • Chuť na sex sa u žien spája aj s únavou spojenou so starostlivosťou o dieťatko a s tým, že nemajú žiadny čas pre seba. Ak vám váš manžel pomôže naplniť tieto vaše potreby, môže to prispieť k zlepšeniu vášho sexuálneho života. 


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chuť na sex