Stratila som mlieko počas tehotenstva?

Erika    13.07.2016, 15:35

Dobrý deň, mám 26mesačnú dcérku, ktorú ešte dojčím , som v 16tt tehotenstva, prsia mám už ale malé a dojčenie je bolestivé-nakoľko bradvky sú pod vplyvom tehotenstva citlivé. Zdá sa mi, že mliečka značne ubudlo, maličká si pýta po kojení ešte vodičku,,proste akoby v nich nič nebolo. Dcérka už prespí bez kojenia celú noc..sama sa k tomu dospela. myslíte, že je možné, ze mliecko sa uplne stratilo a dcérka si len cucka, aby sa ukludnila? zaujíma ma Váš názor , ďakujem. Erika

Milá Erika,

áno, tehotenstvo vždy zásadným spôsobom zníži tvorbu mlieka a neexistuje spôsob, ako toto zmeniť, hoci s postupujúcim tehotenstvom sa od 16. týždňa začne tvorba mlieka zvyšovať a bude to o niečo lepšie, i bolestivosť bradaviek začne byť o niečo lepšia.

Aj napriek tomu, že je tvorba mlieka v tehotenstve nízka, vaša dcérka stále získava určité množstvá materského mlieka, ktoré je v tomto období mimoriadne vzácne. Pokračujte preto v dojčení.  Navyše, aj keby dcérka nezískavala mlieka a len by "cuckala, aby sa ukludnila", aj toto má veľkú cenu, pretože dojčenie má aj túto funkciu a práve v čase tehotenstva je dôležité, aby dcérka mohla využívať túto funkciu dojčenia a blízkosť s vami počas dojčenia na to, aby týmto obdobím prešla čo najlepšie a aby sa vzťah medzi vami ešte viac utužil a rozvinul. Pokračujte teda v dojčení bez toho, aby ste museli rozmýšľať nad tým, či dcérka pije mlieko a koľko ho pije. Dojčenie ako také je nesmierne cenné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stratila som mlieko počas tehotenstva?