Metformin a dojčenie

Agnesa    24.07.2016, 10:51

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či by som mohla užívať Metformin počas dojčenia? Dcérka má 22 mesiacov, je dojčená na požiadanie a plánujeme druhé dieťa. Ale keďže po dvoch potratoch a dvoch rokoch nedarenia sa otehotnieť mi v CAR predpísali Metformin, vďaka ktorému sa nám podarilo počať dcérku. O druhé dieťa sa snažíme 3.tí mesiac, gynekológ mi poradil, že keď ani po 6tich mesiacoch sa nepodarí otehotnieť, mám ísť k diabetologovi dať si predpísať Metformin, ale že budem musieť prestať dojčiť, čo by som nerada. Žiadne lieky neberiem, bola som vyšetrená aj na diabetologii, ale inzulinova rezistencia sa nepotvrdila. Ďakujem za vašu odpoveď.

Milá Agnesa,

metformín je liek, ktorý dojčiace matky užívajú relatívne často. Nie je dôvod kvôli tomuto lieku odkladať vašu snahu otehotnieť alebo odstaviť dieťatko, ktoré v 1,5 roku dojčenie ešte bytostne potrebuje a je na ňom závislé. Predčasné odstavenie aj v tomto veku prináša riziká pre jeho aj vaše zdravie. Metformín navyše má potenciál zlepšiť dojčenie. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Metformin a dojčenie