Tekutiny pri teplote

Lenka    13.08.2016, 11:32

Mila Mamila,mam 6 mesacneho syna,ma 8 kg,je kojeny a papa uz aj prikrmy.Bohuzial sa stala nehoda,spadol mi a sme na pozorovani a dostal tu este aj teplotu a trochu kasle.Na prsnik ho prikladam stale,on neodmieta,pekne papa.Len neviem ci mu podat aj ine tekutiny,vravia ze vodu mozem ale mi ju nechce.Preto by som chcela vediet ci mu staci moje mliecko teraz.Vela som aj preplakala,vylakana a nahnevana na seba,bojim sa ci nemozem prist o mlieko,ani jest mi nechuti.Dakujem za odpoved,s pozdravom Lenka

Milá Lenka,

je pomerne časté, že deti, ktoré sú choré alebo majú teplotu, nechcú prijímať iné jedlo či tekutiny, a vykrývajú toto obdobie dojčením. (Mimochodom nedojčené deti často v tejto situácii odmietajú dať do úst čokoľvek a často sa im preto odporúča, aby aspoň dostávali "vodu po lyžičkách"). Dojčené deti tým, že sú dostatočne dojčené, získavajú dojčením aj tekutiny, aj živiny, aj úľavu od bolesti, aj spôsob, ako znižovať teplotu. 

Z hľadiska dojčenia nie je dôvod, pre ktorý by 6-mesačné bábätko nemohlo byť dostatočne hydratované z materského mlieka, za predpokladu, že ho získava dostatok. Ak doteraz bábätko dostatočne priberalo a prospievalo, teda získavalo dostatok mlieka doteraz, nie je dôvod predpokladať, že teraz by to bolo iné. Takže vodu mu vnucovať nemusíte, pokračujte v dojčení ďalej, v domácich podmienkach je znakom dostatočnej hydratácie číry alebo žltkastý moč bábätka.

Majte synčeka v kontakte koža na kožu, aby ste mu pomáhali s teplotou a prípadnými ďalšími príznakmi. Rozumieme tomu, že sa obávate a ste sklamaná z toho, čo sa stalo, ale to neznamená, že vaše bábätko vás naďalej zúfalo nepotrebuje, vy jediná sa dokážete oňho postarať dojčením, kontaktom a upokojovaním tak, ako to potrebuje.

Táto situácia by nemala nijako ovplyvniť tvorbu mlieka, zvlášť, ak budete s bábätkom v intenzívnom fyzickom kontakte, ideálne koža na kožu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tekutiny pri teplote