Dlouhodobe kojeni a prolaktin

Lenka    08.09.2016, 13:07

Dobry den, obracim se na vas s prosbou o konzultaci. Dcerka ma 28mes. a stale je kojena na pozadani (3-4xdenne). Kdyz jsme se rozhodli pred tremi lety mit dite,vysadila jsem antikoncepci,ale nedostavila se u me menses. Zjistili mi vysoky prolaktin(hodnota 70)a snizenou funkci stitne zlazy. Stitnou zlazu mam zalecenou a prolaktin mi byl snizen Dostinexem. Tehotna jsem byla do dvou mesicu aniz by se menses dostavila. Tehotenstvi a porod bez problemu. Nyni skoro dva a pul roku po porodu stale nemam menses a prolaktin na hodnote 68. Jak moje gynekolozka tak endokrinolog tvrdi,ze je to prave kojenim,a ze jestli chci znovu otehotnet,musim prestat. Kdyz jsem se snazila poukazat,ze stejny problem jsem mela i kdyz jsem nekojila,bylo mi jen suse receno,ze to bylo neco jineho. Pritom mam potvrzeno od laktacni poradkyne,ze kojeni tak dlouho po porodu uz na vysi prolaktinu nema vliv. Ze stran lekaru tudiz nemam zadnou podporu. Dcerku jsem se snazila pod jejich natlakem prestat kojit,ale dopadlo to zle a ja si ujasnila,ze nechci ukoncit kojeni driv nez se dcerka odstavi sama. Okoli se na me diva ruzne,a proto jsem take vyhledala vas. Je tedy pravda,ze kojeni v nasem pripade uz nema vliv na prolaktin? Existuje prosim nejaka lecba,ktera by vratila jeho vysi na normalni hladinu,vratilo se mi menses a ja mohla normalne zase otehotnet,ale to vse aniz bych prestala kojit???Nerada bych neco zanedbala co se tyce zdravi. Pripadam si jako v bludnem kruhu a nepochopeni ze stran lekaru a castecne i okoli me dosti stresuje. Omlouvam se za delku dotazu a budu velice rada za kazdou pomoc a radu...Dekuji

Milá Lenko,

vaša situácia je typickou ukážkou toho, ako je dojčenie dostáva len formálnu podporu a všade sa o ňom hovorí, ale len do bodu, v ktorom treba matku aj prakticky podporiť v dojčení. Akonáhle sa niečo deje, bez ohľadu na to, či to súvisí alebo nesúvisí s dojčením, dojčenie je vždy vinné, či už ide o problém matky alebo dieťaťa.

Vo vašej situácii nie je jediný dôvod predpokladať, že vysoké hladiny prolaktínu, ktoré ste mali ešte pred prvým tehotenstvom tiež zvýšené, by mohlo spôsobovať to, že dojčíte 2,5-ročné dieťa.

Skutočne platí, to, čo ste čítali, že hladiny prolaktínu v tomto čase po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčení od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí.

Preto, ak máte zvýšené hladiny prolaktínu, ukončenie dojčenia túto situáciu nezlepší a nijako nevyrieši. Odstavenie sa vníma vždy ako "bezpečná" možnosť, ktorú treba za každých okolností vyskúšať, a ak sa nič nezmení, potom má žena "nárok" na nejakú ďalšiu liečbu. Spoločnosť nemá pochopenie pre význam dojčenia starších detí a už vôbec nechápe, aké riziká prináša predčasne dieťa odstaviť, hoci ide už o staršie dieťatko. Vaše dieťa sa pokojne môže dojčiť i naďalej a obrať dieťa o túto možnosť znamená ísť do rizík predčasného odstavenia pre jeho zdravie a aj pre vaše zdravie.

Vy ste mali vysokú hladinu prolaktínu už pred tehotenstvom. Takže sa asi len opakuje situácia, ktorú ste už raz zažili.

Náš návrh by bol, aby ste pokračovali v dojčení, ďalšie tehotenstvo skúste ešte o kúsok posunúť a lieky na zníženie prolaktínu začnite v prípade potreby užívať až vtedy, keď už budete chcieť otehotnieť. Nie je to preto, že by lieky na zníženie prolaktínu predstavovali problém pri dojčení, ale tieto lieky znižujú tvobu mlieka, a to dramaticky, takže  aj pri 2,5 ročnom dieťati dôvod, pre ktorý sa možno odstaví skôr, než by to potrebovalo. Toto skúste zvážiť. Možno by stálo za to ešte pár mesiacov počkať, aby ste si boli viac istá, že dieťatko sa bude dojčiť bez ohľadu na tvorbu mlieka a že, ak by sa časom prestalo dojčiť, nenastane to tak skoro. Je vysoko pravdepodobné, že ak zvýšené hladiny prolaktínu bránia vašej možnosti otehotnieť, že liečba pomôže možnosti otehotnieť veľmi rýchlo, takže je možné, že ak snahu o tehotenstvo odložíte napríklad o pol roka, čoskoro po absolvovaní liečby otehotniete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlouhodobe kojeni a prolaktin