Zastavenie laktacie

Alexandra    16.09.2016, 16:03

Dobrý večer prosím vás som po porode skoro 7 mesiacov maleho som kojila mesiac potom som stratila uplne mlieko bola som s tym aj u gynekologa povedal že už nemam naznak ani trosku mlieka (mackal bradavky) a par tyzdnov mam po zobudeni bolesti prsnikov a dnes po sprche mi z obidvoch prsnikov vytieklo mlieko .. mam neskutočne bolesti trapezov ,krku,lopatiek ako po porode ked sa mi mlieko nalievalo,doktor ma zajtra dovolenku takze najbližšie sa k nemu dostanem až v pondelok .čo mam robiť aby sa mi mlieko zastavilo? Bojim sa hlavne zapalu.nebude lepsie skočiť na pohotovost?

Milá Alexandra,

tvorba mlieka neznamená aicky zápal prsníkov. Každej budúcej mamičke sa začne materské mlieko tvoriť už v tehotenstve, najneskôr od 16. týždňa tehotenstva, čo znamená, že tehotné budúce matky majú v prsníkoch mlieko mnoho mesiacov do pôrodu bez toho, aby to aicky znamenalo zápal. Ako zápal prsníka sa najčastejšie nesprávne označí situácia, v ktorej matka má zablokovaný mliekovod (ktorý sa prejavuje často vysokou horúčkou, červenou kožou na prsníku, hrčou v prsníku a intenzívnou bolesťou) a zablokované mliekovody postihujú matky často v prvých týždňoch po pôrode preto, že bábätko nie je k prsníku správne prisaté a nevyprázdňuje prsníky rovnomerne, v dôsledku nesprávneho prisatia. Príčinou teda nie je to, že sa matkám tvorí mlieko, ale to, že prisatie bábätka nie je správne.

Preto sa nemusíte obávať, že len preto, že ste spozorovali spontánne vytekanie mlieka, musíte tvorbu mlieka zastaviť. Nehovoriac o tom, že medikamentózne zastavovanie laktácie (liekmi) je zbytočný zásah, ktorý nie je potrebný v žiadnom prípade - tieto lieky nijako nepomôžu tomu, aby sa tvorba mlieka zastavila rýchlejšie, či menej bolestivo, ako keď ich matka neužíva a ich potenciálne vážne nežiadúce účinky predstavujú neprimerané riziko.

V tejto situácii máte dve možnosti:

1. Využiť to, že ste spozorovali vytekanie mlieka a začať materské mlieko odsávať pre vaše bábätko. Pre 7-mesačné bábätko je každá kvapka vášho materského mlieka vzácna. Môžete mu odsaté mlieko pridávať do príkrmov alebo mu ho podať pohárikom. Môžete sa rozhodnúť odsávať len trošku mlieka alebo môžete začať odsávať aj väčšie množstvá - je to na vás.

Navyše je možné, že by sa vaše bábätko ešte stále bolo ochotné prisať, môžete zvážiť, či mu nedáte možnosť tráviť s vami nejaký čas v kontakte koža na kožu - toto je pre bábätko prínosné v akomkoľvek veku po pôrode a môže sa stať, že pri takomto kontakte sa prisaje. Dojčenie bez ohľadu na to, či pri ňom bábätko získava všetko mlieko alebo len trošku mlieka alebo aj vôbec nič - samotné satie na prsníku má obrovský zmysel.

2. Nerobiť nič - v prípade potreby a pocitu naliatych prsníkov si môžete trošku mlieka odstriekať do úľavy. Ak nebudete s tvorbou mlieka nič robiť, nebude sa ďalej zvyšovať a pravdepodobnosť, že dostanete zápal prsníka nie je o nič väčšia, než keby ste nemali žiadnu tvorbu mlieka - zápal prsníka môžu dostať aj nedojčiace ženy, aj muži, či deti.

Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zastavenie laktacie