Nechce flasu

Aneta    03.10.2016, 19:34

Dobrý den Vám prajem, ja mam 15 mesacnu dcerku ktora si doteraz nezvykla na flasu, tym padom nepije nic len materske mlieko(este sa snazim jej dat vela stavnateho ovocia), coho mam uz menej, kojim uz len z jedneho prsnika lebo z druheho uz netecie. raz za den si troska napije z pohara ale flasu odmieta, a ja by som chcela prestat dojcit nakolko uz aj zuby zacina pri kojeni pouzivat ale mam strach ju odstavit kym sa nenauci na flasu aby vobec nieco pila a doma zaspi iba na prsniku, obcas v kociku ked je uz velmi unavena. v noci sa zvykne zobudit iba raz na dojcenie. v papani je vyberava, casto bojujeme, najprv jej musim dat nasilu ochutnat a potom sa rozhodne ci to bude jest alebo nie. poradte mi prosim ako mam riesit tuto situaciu? Dakujem.

Milá Aneta,

je pomerne typické, že ročné dojčené dieťatko nevypije veľa tekutín a rovnako deti v tomto veku často nepapajú ešte veľa jedla. Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie je dieťa v tomto veku ešte stále v období prikrmovania, ktoré bude trvať v jeho prípade ešte 10 mesiacov – takmer celý rok. To znamená, že je normálne, ak dieťa v tomto veku ešte veľa nespapá a nevypije. Pretože je stále ešte v období, kedy má byť najmä dojčené a materské mlieko má pokrývať takmer celý jeho príjem výživy a tekutín. Obdobie príkrmov sa končí až po 2 roku života dieťatka (a potom sa má dieťa kŕmiť tuhou stravou a pokračovať v dojčení) a do toho času je úlohou matky zabezpečiť, aby z hľadiska prikrmovania malo bábätko šancu sa zoznamovať s novými chuťami, konzistenciou potravy, rôznymi druhmi a typmi jedla a aby malo šancu napodobňovať iných ľudí pri jedení a pití. A z hľadiska dojčenia je dôležité, aby dieťatko v tomto veku malo šancu byť naďalej dojčené podľa svojich potrieb a vďaka dojčeniu priberalo a prospievalo. Ak bábätko nepriberá alebo nezískava dostatok mlieka, stojí za to urobiť opatrenia pre zvýšenie tvorby mlieka a zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka. Predčasné odstavenie aj v tomto veku dieťaťa prináša viaceré riziká pre jeho zdravie aj pre zdravie matky:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Neurobili ste nijakú chybu, ak vaša dcérka pije teraz málo tekutín a všetky potrebné tekutiny získava prevažne z materského mlieka. Toto sa zmení, už čoskoro a nemusíte pre to vôbec nič urobiť. Rovnako je úplne normálne, ak dcérka toho veľa nespapá alebo je vyberavá v jedení. Aj toto sa zmení. To, ako sa správa vaše bábätko teraz, je úplne normálne. Na túto situáciu sa dá pozrieť aj iným uhľom pohľadu a jej riešením nemusí byť naučiť dieťatko na fľašu. Fľašu dojčené dieťa nepotrebuje a ani nedojčené dieťa by nemalo v tomto veku tekutiny piť z fľaše. Z hľadiska pitia je omnoho lepšie naučiť dieťa používať pohárik, aby sa naučilo piť tak, ako to bude robiť po zvyšok života.

Často však matky majú pocit, že ak sa deje niečo, pre čo chcú skončiť s dojčením, riešením situácie bude zameniť prsník za fľašu a pokračovať tak, ako to fungovalo doteraz. S dojčením sa spájajú rôzne nesprávne predstavy a jednou z nich je, že ide len o podávanie materského mlieka. A že je v podstate jedno, ako dieťa materské mlieko dostane – či z fľaše alebo pri dojčení a že dojčenie sa dá nahradiť fľašou. Takto to ale nefunguje. Dieťa v tomto veku by už mohlo jesť tuhú stravu a piť tekutiny z pohárika, ak by nebolo dojčené – nepotrebovalo by ani fľašu, ani umelé mlieko. Dojčenie však nie je možné nahradiť fľašou a umelým mliekom. To, čo dieťa získava dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. 

Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie pre neho nebude traumatické. Deti sa totiž nedojčia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie hoci len „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale nezačne jesť a piť viac. A fľaša to v takom prípade nezachráni. Nehovoriac o tom, že je dobré domyslieť aj to, čo by malo vo fľaši byť. Ak hovoríme o podávaní obyčajného kravského mlieka alebo umelého mlieka, potom je tiež dobré vedieť, že dieťa v tomto veku nemá dostávať žiadne mlieko v množstvách, ktorými by sa nahrádzali množstvá mlieka, ktoré by malo vypiť pri dojčení. Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že ak deti po 6 mesiaci dostávajú umelé mlieko ako náhradu materského mlieka, ide o „zbytočnú“ a „škodlivú“ praktiku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Na túto situáciu sa dá teda pozrieť aj s iného uhla pohľadu – pokúste sa zadefinovať všetky oblasti, ktoré vám momentálne na dojčení prekážajú alebo spôsobujú, že dojčenie nie je príjemné a prejsť možné riešenia s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou môžete vyhodnotiť, čo sa stalo s tvorbou mlieka a čo by bolo možné urobiť pre jej zvýšenie. Hryzenie na prsníku sa často objavuje práve ako prejav zníženia tvorby mlieka a toto stojí za to zmeniť a riešiť a to aj v prípade, že ide o ročné bábätko. Hoci žijete v spoločnosti, kde drvivá väčšina detí v tomto veku už dávno nie je dojčených, neznamená to, že je v poriadku, ak to tak je a rovnako to neznamená, že sa už neoplatí urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia. Ak spoločne s poradkyňou odstránite tie faktory, ktoré vám momentálne znepríjemňujú dojčenie, nájdete silu pokračovať ďalej a toto je dôležité pre vás, aj pre bábätko. Podporu pre to, aby ste pokračovali v dojčení, môžete získavať aj na podporných skupinách dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorých spoznáte aj iné mamičky starších dojčených detí a uvidíte, ako vyzerá ich dojčenie, mamičky vás podporia v dojčení vášho dieťatka, získate tipy, ako riešili ony podobné situácie a problémy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechce flasu