Starostlivosť o prsia

Janka    22.11.2016, 19:08

Dobrý deň, ešte som len v očakávaní prírastku, ale pri balení kozmetickej tašky do pôrodnice má napadlo, ako sa vlastne starať o prsia, keď budem dojcit. Teda skôr, môžem naďalej používať bežné sprchové gély, šampóny, telové mlieko, dezodorant...alebo je potrebná špeciálna kozmetika resp. len čistá voda ? Na internete som našla rôzne info, preto sa obraciam na Vás. Dakujem

Milá Janka,

obdobie dojčenia si nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť o prsníky či bradavky a rovnako kvôli dojčeniu nemusíte nič meniť na spôsobe, akým ste zvyknutá udržiavať svoju osobnú hygienu. Pri osobnej hygiene sa počas dojčenia vyhýbajte tomu, aby ste sprchový gél aplikovali priamo na dvorec bradavky či bradavku a rovnako na tieto miesta neaplikujte dezodorant. Inak nič nemusíte meniť ani upravovať.

Nepotrebujete ani preventívne kupovať žiadne krémy alebo mastičky na bradavky. Tieto prostriedky nepôsobia preventívne voči poškodeniu bradaviek, ani ich neliečia, ak už poškodenie nastalo. Prečítajte si, ako sa pripraviť na dojčenie už v tehotenstve a tak preventívne pôsobiť proti rankám na bradavkám a bolesti pri dojčení:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=921

a v prípade, že už nejaké poškodenie bradaviek nastane, prečítajte si všeobecný návod, ako riešiť túto situáciu a prečo nepoužívať lanolínové alebo vazelínové maste či krémy:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4573



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Starostlivosť o prsia