Nie je mlieko diabeticiek skodkive pri vysokej glykemii?

Lenka    02.01.2017, 10:18

Dobry den, som dojciaca matka diabeticka, uz vela krat som rozmyslala, ci pri vysokej glykemii aj okolo 14 mmol, ked sa zvyseny cukor nachadza aj v materskom mlieku, nemoze nejako uskodit babatku? Za odpoved dakujem.

Milá Lenka,

glykémia matky, teda aj vysoká glykémia - inými slovami vysoká hladina cukru v krvi matky - nepredstavuje žiadne riziko pre dojčené dieťa. Neznamená to, že sa "zvýšený cukor" nachádza aj v materskom mlieku. V materskom mlieku sa totiž nachádza iný typ cukru - v materskom mlieku sa nachádza jedine laktóza a organizmus matky reguluje obsah laktózy v materskom mlieku na základe vlastných mechanizmov. Laktózy v materskom mlieku je vďaka tejto regulácii vždy primerané množstvo, ktoré je nesmierne potrebné pre rast a vývoj dieťaťa ako aj pre rozvoj jeho mozgu. Až v tele dieťaťa sa laktóza rozkladá na jednoduchšie cukry. Navyše dojčenie je jedným z faktorov, ktorý predstavuje pre dieťa ochranný faktor pre potenciálnym budúcim diabetom.  Takže môžete bez obáv dojčiť ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nie je mlieko diabeticiek skodkive pri vysokej glykemii?