Dojcit znovu 2,5 rocnu dceru?

Natalia    10.01.2017, 14:10

Dobry den, dcerka ma 2 roky a 3 mesiace. Od narodenia bola plne dojcena bez pouzivania flasky a prikrmovania. Prekonali sme aj obrovske problemy so zapalmi prsnikov a krvacanim bradaviek... Ja som teraz tehotna (od juna 2016) a dcera sa od zaciatku tehotenstva prirodzene, tak postupne sama odstavila. Asi sa mi tvorilo aj menej mlieka a ona uz ani pri zaspavani ani v noci prsnik nevyzaduje. Este pred dvomi tromi mesiacmi to tak nebolo. V marci budeme mat babatko a povodne som mala v plane starsiu dcerku subezne dojcit (aby sme sa aj vyhli problemom so zapalmi a nalievanim prsnikov). Myslite, ze by som ju mala skusit znovu zacat dojcit? Velmi pekne dakujem za odpoved

Milá Natália,

určite sa v tejto situácii môžete pokúsiť znova dcérku začať dojčiť. Aj v tomto veku stojí za to obnoviť dojčenie, dcérka sa môže dojčiť ešte celé mesiace, čo bude mať význam pre jej zdravie, pre správny rozvoj mozgu, imunity, viacerých orgánov v jej tele, pre rozvoj sánky a čeľuste tak, aby sa pozitívne ovplyvnilo zdravie jej zubov pre celý život.

Nechajte tomu voľný priebeh, nemusíte to nijako plánovať. Možno sa bude chcieť prisať ešte počas tehotenstva a možno bude spokojná, v posledných týždňoch tehotenstva sa tvorba mlieka postupne zvyšuje. Možno sa bude chcieť prisať po pôrode, keď bude inšpirovaná novým bábätkom. To, ako sa to udeje, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa alebo mladšieho súrodenca ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- skúste začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek vo vašom meste, kde bude mať vaše dieťatko možnosť vidieť staršie dojčené deti a možno sa inšpiruje

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcit znovu 2,5 rocnu dceru?