Upchaty mliekovod a hrča pod ľavou pazuchou

Veronika    26.01.2017, 08:16

Zdravím Vás, mám 3 mesačného syna,ktorého plne kojím, od včera večera mám problém s upchatým mliekovodom, pod pazuchou sa mi vytvorila bolestivá hrča,a z tejto hrče mi smeruje bolesť nižšie po mliekovode,na dotyk je hrča aj mliekovod bolestivý. Skúšala som 3 krát v sprche rozmasírovať, prikladám si aj malého,,ale on má teraz také obdobie,že mu stačí málinko mliečka, pár krát si potiahne a je veselý,stačí mu to. A preto mi s týmto veľmi nepomohol,ani včera a ani dnes celý deň, Ručne si aj odstriekávam,,masírujem si tú hrču aj to miesto a nechce mi to povoliť,bojím sa,že mi to neprejde,a že mi doktorka predpíše lieky a že stratím mliečko. Dnes som si to miesto nahrievala aj UV lampou aj nahrievacím vankúšom,dávala som si aj kapustu,a nič.,je ešte nejaká iná varianta,ktorú by som mohla vyskúšať ? nejaká masť,alebo niečo. Pekne vám ďakujem. Veronika

Milá Veronika,

odporúčame vám skonzultovať túto situáciu osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože 3-mesačné bábätko by malo byť výlučne dojčené a získavať stále približne rovnaké množstvá mlieka, ako keď malo napr. mesiac. Inými slovami – naďalej by malo piť pomerne veľké množstvá mlieka z prsníka a ak sa toto nedeje, je možné, že zablokovanie mliekovodu súvisí s tým, že prsník sa nedostatočne vyprázdňuje. A preto riešenie tejto situácii nie je len v momentálnom zlepšení situácie, ale aj v skontrolovaní toho, čo sa deje s dojčením, aby sa zabránilo podobným situáciám v budúcnosti.

Medzičasom skúste s bábätkom tráviť veľa času v kontakte koža na kožu, aby ste mu vytvorili podmienky pre časté dojčenie.

Pokúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení čo najskôr, aby ste vedeli, ako ďalej postupovať. Ak by išlo o zablokovaný mliekovod, je možné liečebný proces môžete urýchliť týmito krokmi:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky, vibrujúcim mobilom (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

Zablokovaný mliekovod sa väčšinou aj bez akejkoľvek liečby začne v priebehu pár hodín zlepšovať sám od seba. Do 48 hodín najneskôr by sa mala začať vaša situácia zlepšovať. Ak by sa tak nestalo, obráťte sa na svojho gynekológa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchaty mliekovod a hrča pod ľavou pazuchou