Krmeni nekym jinym v nepritomnosti maminky

Petra    28.01.2017, 17:53

Dobry den, mam chlapecka 4,5 mesice stareho, je od narozeni plne kojeny, nastesti zatim bez nejakych problemu. Rada bych pokracovala ve zpivani ve sboru jako pred porodem. Zatim to resim tak, ze si maleho beru s sebou na zkousku, ale je to vecer, kdy uz byva rozmrzely, protoze je unaveny. Chvilku je vetsinou v pohode, pozoruje nas, ale pak uz to neni ono onoani kdyz ho chovam. Kdyz ho tam kojim, neni schopny se soustredit, je tam na nej moc rozptylujicich faktoru a tak moc nepije. I to zpivani je na nej nekdy moc hlasite. Rodice (pripadne manzel) by byli ochtni ho po dobu zkousky pohlidat, ale tak dlouho (zkouska trva 2 hodiny + cesta) bez mlicka nevydrzi. Bylo by mozne dopredu odsat mleko a dat ho rodicum (manzelovi), aby maleho nakrmili jinym zpusobem? Pokud ano, tak jak nejlepe? Pokud to neni vhodne, napada vas nejaka rada, jak to lepe zvladnout? Zkousime 1x v tydnu, je to takove moje jedine vytrzeni z toho materskeho kolotoce. Pak mam jeste druhou otazku. Pochopila jsem spravne, ze po zavedeni prikrmu se stejne koji porad cely den i noc dal, tudiz neni mozne, abych obcas vecer sla ven a manzel syna pohlidal/uspal? V tuhle chvili uspavame zasadne kojenim a spi s nami, docela casto se budi, ale prso vzdy zabere a za chvilku znovu usne. Zatim to moc neresim, je malicky, takze to beru, ze to tak je, ze vecer nikam nemohu, ale pozdeji bych se rada treba jednou mesicne dostala vecer ven. Je to mozne i se zachovanim kojeni? Dekuji moc, Petra

Milá Petro,

odpoveď na vašu otázku si vyžaduje dokonalé poznanie bábätka a to môžete mať iba vy, ako jeho matka. V tejto situácii je možné nájsť riešenia, aby ste sa mohli venovať svojej záľube a pri tom pokračovali v dojčení, ale tieto riešenia je potrebné hľadať v súlade s vašim dokonalým poznaním dieťaťa a vašich možností.

Večer býva pre mnohé bábätká najnáročnejším časom počas dňa, kedy potrebujú veľa utišovania, uspávania, časté dojčenie. Uspávanie na prsníku je jednou zo základných funkcií dojčenia a pre dieťa je veľmi dôležité, že ste ho doteraz uspávali takýmto spôsobom, neurobili ste žiadnu chybu a neurobíte žiadnu chybu, ak bude v dojčení na zaspatie pokračovať, až do času, keď to už dieťa samo nebude potrebovať. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť, preto ich nie je možné nahradiť fľašou s mliekom (aj keby to bolo vaše odsaté mlieko) či čajom. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. Rovnako ich nie je jednoduché nahradiť ani pri staršom bábätku – zavádzanie príkrmov túto situáciu môže trochu uľahčiť v tom, že osoba, ktorá by sa starala o bábätko, ho môže nakŕmiť, ale na druhej strane – bábätko sa nedojčí kvôli výžive ako takej, to znamená, že psychologické aspekty dojčenia príkrm nenahradí.

A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu. Z tohto dôvodu je dojčenie pre dieťa ťažko nahraditeľné a neexistuje vyskúšaný univerzálny návod na to, aby to nebolo stresujúce a aby osoba, ktorá sa o bábätko bude starať, vedela, ako to urobiť. To závisí od jej skúseností s dieťatkom, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne s ním trávi a od jej tvorivosti. A dokonca aj napriek tomu to môže byť veľmi zložité. Určite nestačí vaše odsaté mlieko - dokonca je pravdepodobné, že dieťatko ani nebude chcieť piť mlieko (alebo čokoľvek iné), dieťa chce dojčenie, a to v jeho predstavách neznamená pitie.

Skúste sa spolu s osobou, ktorá by sa starala o bábätko, porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Ak ste dieťatko uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby dieťatko zaspalo? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Ak na tieto otázky nedokážete uspokojivo odpovedať, treba znovu prehodnotiť váš plán odlúčenia.

Je možné, že ako schodnejšie riešenie by mohlo fungovať to, že by osoba, ktorá by sa starala o vaše bábätko bola v priestoroch, kde vy chodíte na skúšky a v prípade, že by nevedela bábätko utíšiť, priniesla by vám ho. Vyskúšajte doma začať bábätko dojčiť v šatke alebo v nosiči – ak by vám to fungovalo, mohlo by sa tak dať vonku bábätko dojčiť jednoduchšie – nosič by odfiltroval množstvo podnetov z okolia a bábätko by sa možno lepšie nadojčilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Krmeni nekym jinym v nepritomnosti maminky