Cmulanie palceka

Veronika    01.03.2017, 19:41

Dobry den, dcerka ma 3,5 mesiaca, vylucne dojcena. Pred nejakym casom si zacala cmulat palcek -pyta si tak papat, vobec neplace ked je hladna iba si strci palcek, pripadne ked zaspava parkrat pocucka a spinka. Na prsniku je tolko kolko ona uzna za vhodne.. neodpajam ju a nikdy som to nerobila.. je sice pravda ze ked mala par tyzdnov sem tam jej bol dany dudlik ked ju svokra nevedela uspat a brala mi ju..(lebo jej vnukovia maju stale dudel tak aj jej ho pchala napriek mojim zakazom) :( asi jej mozem podakovat ze? :( moze to mat velky vplyv na vyvoj podnebia? dakujem za odpoved

Milá Veronika,

v tejto situácii by bolo dobré pozrieť sa na to, ako vyzerá dojčenie bábätka z hľadiska pitia a z hľadiska správania sa bábätka pri dojčení. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Na základe pozorovania pitia vyhodnotíte aj správanie bábätka pri dojčení. Je možné, že sa nič nedeje a že cmúľanie palčeka je len prechodným vývojovým obdobím, ktoré jednoducho prejde. Ale v predchádzajúcej otázke v našej poradni spomínate, že po pôrode ste mali obdobie, v ktorom ste mali veľmi veľa mlieka a tvorbu mlieka ste zvyšovali odsávaním mlieka, je možné, že terajšie prejavy správania bábätka súvisia s tým, že ste postupne odsávať prestali a tvorba mlieka sa znížila. A hoci je ešte stále dostatočná a výdatná, vaše bábätko môže reagovať na to, že tok mlieka sa znížil. Toto je možné odlíšiť v osobnom kontakte s poradkyňou, s ktorou vám odporúčame sa skontaktovať.

Ak sa správanie vášho bábätka pri dojčení podobá tomu, čo popisujú mamičky v úvode tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak v minulosti bábätko párkrát dostalo cumlík a odvtedy sa to už nedeje, ide o situáciu, s ktorou už teraz nič neurobíte. Z hľadiska vývoja podnebia a zdravia ústnej dutiny vaše bábätko bude v poriadku, aj napriek zopár razom, kedy dostalo cumlík. Z hľadiska dojčenia je dôležité sa teraz pozrieť, či je všetko v poriadku alebo či to, čo popisujete, je príznakom niečoho, čo je možné teraz jednoducho riešiť a zlepšiť a oplatí sa to preto už teraz zhodnotiť spoločne s poradkyňou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmulanie palceka