Problém s kojením

Kristína    07.03.2017, 12:42

Dobry den.  Mam 5tyzdnove babatko a po bezproblemovom kojeni aj spravnom prisavani nastal problem. Po prilozeny na prsnik babatko saje pokial pije predne mliecko,ked sa dostane ku zadnemu saje s vacsou namahou a velmi sa pritom hmyri,rozhadzuje ruckami,pusta prsnik a znova sa prisava,prudko sa odtrhava od prsniku ,casto pritom place. Vypije si priemerne tych 60ml,podla vahy pred kojenim a po. Niekedy menej, potom si prsnik vypita skor a niekedy je to naopak viac a prsnik dve,tri hodiny nepotrebuje. Nasa vaha pri prepustani z porodnice bola 3kg.. po piatich tyzdnoch sme pribrali 450-500g ,co nezodpoveda tabulkam,podla ktorych by babatko malo pribrat minimalne 150g tyzdenne. Na zaklade maleho prirastku vahy nam detska doktorka odporucila dokrmovanie umelou stravou.  Zda sa mi to zbytocne,pretoze babatko po nakojeni neplace,cize nieje hladne. Ked place casto krat je to z dovodu bolesti bruska alebo z dovodu takeho,ze sa nam tazko a zdlhavo zaspava,najma vo vecernych hodinach. Okolie ma strasi s tym aby som prikrmovala,urcite mam malo mlieka. No bojim sa,ze po dokrmovani tabulkovu vahu nedozenieme a nakoniec toho mliecka bude malo ,prave z dovodu dokrmovania. Preto Vas ziadam o radu ,aka pricina moze byt toho ,ze sa babatko velmi mrvi pocas papania a ako to riesit aby kojenie ostalo zachovane. Dakujem vopred

Milá Kristína,

v tejto situácii je možné urobiť viacero veľmi účinných krokov pre to, aby bábätko začalo z prsníka získavať viac mlieka, aby sa zvýšila tvorba mlieka a aby nebolo potrebné ho dokrmovať. Všetky tieto kroky vám však odporúčame realizovať v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Neexistuje nič také, ako „priemerný hmotnostný prírastok“. Hmotnostný prírastok by sa mal vyhodnocovať po prvé podľa grafov vypracovaných podľa dojčených detí (mnoho pediatrov dnes ešte stále hodnotí priberanie dojčených detí podľa grafov vypracovaných na základe hmotnostných prírastkov detí, ktoré sú kŕmené umelou výživou a ich priberanie je logicky iné, než priberanie dojčených detí). A po druhé by sa malo priberanie vyhodnocovať podľa tzv. percentilových grafov, pretože nemá zmysel hodnotiť priberanie jedného konkrétneho bábätka podľa priemeru. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Bábätko na treťom percentile by v 4 mesiaci malo mať niečo viac než 5 kíl. Medzi týmito deťmi je teda v rovnakom veku rozdiel až štyri kilogramy. Ak by priberali podľa „priemerného prírastku“, to veľké bábätko by bolo podvyživené a naopak to malé bábätko by priberalo príliš veľa. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Z dvoch údajov o hmotnosti nie je možné posúdiť, či vaše bábätko priberá dostatočne. Omnoho dôležitejšie je však jeho správanie pri dojčení a z toho, čo popisujete, je určite dôležité sa na dojčenie pozrieť a pokúsiť sa urobiť úpravy pre zlepšenie dojčenia.

Bábätko sa správa podobne, ako to popisujú mamičky v úvode tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Takéto správanie naznačuje, že bábätko nespokojne reaguje na znížený tok mlieka. Toto nie je reakcia na „predné“ a „zadné“ mlieko. Čo sa týka „zadného mlieka“, zdá sa, že tento termín spôsobuje viac problémov a že vôbec nepomáha porozumieť dojčeniu. Už len preto, že sa vôbec nedá paušálne povedať, ktoré mlieko je „zadné“. Keď dojčíte napríklad z pravého prsníka, bábätko zaspí a zobudí sa o 10 minút a vy ho znovu priložíte na pravý prsník, aké mlieko bude bábätko piť: „predné“ či „zadné“? Každé mlieko obsahuje aj tuk, aj ostatné látky, ktoré bábätko potrebuje. Všetko mlieko, ktoré bábätko pije, je dôležité a vzácne, a ak dostatočne priberá a je spokojné pri dojčení, tak to netreba riešiť. Vaše bábätko spokojné nie je. Určite je dôležité vyhodnotiť dojčenie. Jedno je ale isté, „zadné“ mlieko (nech už tento termín znamená čokoľvek) netečie o nič ťažšie ako „predné“ mlieko. Bábätko sa nemusí o nič viac namáhať, aby pilo „predné“ či „zadné“ mlieko. Celé je to o toku mlieka.

Ak teda pozorujete, že bábätko je na začiatku dojčenia spokojné a neskôr sa začne odťahovať, vysoko pravdepodobne reaguje na zníženie toku mlieka. V tejto situácii je kľúčové spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Takto je možné popri dokrmovaní zlepšovať dojčenie a nedeje sa to, čo pri dokrmovaní fľašou – že bábätko začne časom odmietať prsník a dokrmovanie je tak začiatok konca dojčenia – presne ako sa obávate vo svojej otázke. Pri dokrmovaní laktačnou pomôckou bábätko naďalej získava všetko potrebné mlieko pri dojčení a zlepšuje sa tak jeho prisatie, zvyšuje sa jeho príjem mlieka priamo z prsníka a zvyšuje sa tvorba mlieka. Vďaka tomu môže byť takéto dokrmovanie dočasné a odstrániteľné. Je možné sa vrátiť k výlučnému dojčeniu.

Je však vysoko pravdepodobné, že pri potrebných úpravách dojčenia toto bábätko nebude dokrmovanie potrebovať. Potrebu dokrmovania preto musíte vyhodnotiť spoločne s poradkyňou osobne. Bohužiaľ neplatí, že ak by bolo bábätko hladné, tak by plakalo, môžete mať veľmi spokojné bábätko a napriek tomu potrebuje získavať viac mlieka. Rozhodnutie o potrebe dokrmovania by sa malo odvíjať od pozorovania dojčenia – ak bábätko skutočne nezískava pri dojčení dostatok mlieka, ešte stále je možné, že ho bude získavať dostatok, ak sa zlepší poloha, prisatie, bude sa zrýchľovať tok mlieka stláčaním prsníka a opatreniami, ktoré pomôžu, aby bábätko mohlo byť dostatočne často na prsníku a pilo tam mlieko. Ak sa ukáže, že v tejto chvíli toto skutočne nestačí, potom je dôležité dokrmovať a medzičasom zlepšovať dojčenie, aby dokrmovanie bola krátkodobá, prechodná záležitosť.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém s kojením