Dojcenie dvojiciek

Martina    07.03.2017, 12:48

Dobry den. Mam dvojicky(3 mesiace) vylucne dojcene. Pred 3 tyzdnami boli chore a menej zacali papat. Trvalo to asi 4 dni,ale tvorba mlieka sa tomu prisposobila. Teraz mam pocit,ze nemam tolko mlieka.Nemavam prsniky take.tvrde ako pred chorobou. Dievcata su dobre,neplacy,nehnevaju sa na prsniku. Ale ked si prsnik stlacam,hlavne pri vecernom kojeni,mlieko iba trochu vyteka. Je lepsie prsniky striedat alebo by malo mat kazde dieta svoj? Dakujem

Milá Martina,

vašu situáciu nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Je možné, že kvôli zníženej frekvencii dojčenia sa znížila tvorba mlieka, ale väčšinou je prvým príznakom zníženia tvorby mlieka to, že bábätko nie je na prsníku pri dojčení spokojné.

Ak sa vaše bábätká nesprávajú pri dojčení tak, ako to popisujú mamičky v úvode tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

potom je možné, že sa vôbec nič nedeje a môžete bez problémov pokračovať v dojčení.  Samotný fakt, že ste začali pociťovať mäkké prsníky, nemusí znamenať, že sa deje niečo s tvorbou mlieka. Ak  popri tom bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav.

Odporúčame vám preto v tejto situácii sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť – na týchto videách sa môžete naučiť rozlíšiť pitie bábätiek a posúdiť ho:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Čo sa týka striedania prsníkov: Nemusíte každému dieťatku vyčleňovať svoj vlastný prsník. Je dobré, ak majú možnosť sa na prsníkoch striedať. Ani z hľadiska prevencie ochorení - ak sa dve deti dojčia spolu, tak z hľadiska chorôb nie je dôvod za bežných okolností robiť žiadne špeciálne opatrenia a dojčiť naďalej tak, ako doposiaľ. Je to rovnaké, ako keď je napríklad chorá dojčiaca matka. Už pred vypuknutím choroby sa začínajú v materskom mlieku tvoriť protilátky, a tak pokračovanie v dojčení aj chorého, aj zdravého dieťaťa dáva zmysel. Zdravé dieťa buď vďaka protilátkam neochorie alebo bude mať choroba lepší priebeh, a choré dieťa sa rýchlejšie uzdraví. Základný princíp, ktorý v drvivej väčšine platí, znie, že človek je pri ochorení infekčný už niekoľko dní pred tým, než vôbec vie, že je chorý. Preto, keď už zistí, že je chorý, tak je relatívne neskoro robiť nejaké opatrenia, a v prípade dojčiacej matky je najlepším opatrením pokračovať v dojčení, pretože keď už matka zistí, že je chorá ona alebo niektoré z detí, tak sa v jej mlieku nachádzajú protilátky, ktoré bábätku pomáhajú, aby neochorelo alebo aby choroba prebehla bez nejakých zjavných príznakov alebo aby mala miernejší priebeh. Stretnúť sa s chorobami v čase, keď dojčenie poskytuje takúto výhodu a pomoc, je tým najlepším spôsobom, ako môže bábätko získavať imunitu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie dvojiciek