Permanetné zníženie tvorby mlieka

Kristína    10.03.2017, 17:49

Dobrý deň, mám problém ktorý sa so mnou tiahne už od začiatku. Budem sa ho snažiť v stručnosti popísať, ako sa mi narodil syn neustale bojujem s tvorbou mlieka, po prepustení z nemocnice som dostala zápal prsníka, malý mal vtedy asi dva týždne, samozrejme na to hneď sa mi znížila tvorba mlieka s tým, že večer aj po hodinovom cuckaní sa mlieko nerozbehlo. Kontaktovala som vtedy laktačnú poradkyňu z môjho okolia, ktorá usúdila, že malý sa prisáva správne a všetko je tak ako má byť, to sa mi už prsia nalievali pekne, to trvalo tak mesiac, samozrejme po 600nedelí som o týždeň dostala menštruáciu, ktorú už dostávam pravidelne každý mesiac. Môj problém je však v tom, že neustále sa mi znížuje a zvyšuje tvorba mlieka a vážne netúšim čo to môže spôsobovať. Skúšala som už vážne všetky babské triky, všetky homeopatiká (More milk užívam od momentu kedy som prvý krát stratila takto mliečko) pijem čaje na podporu kojenia, jem veľa, pijem veľa, dojčila som na požiadanie hneď od začiatku, malý so mnou aj spáva, v kontakte koža na kožu sme každý deň, pred spaním sa aj spolu kúpeme. Začala som už aj s príkrmami (máme 6,5 mesiaca) ale nemyslím si, že toto by bol problem, kedže ten mám od začiatku. V jednoduchosti su napríklad tri dni kedy mám mlieka toľko. že sa mi robia až hrče, vtedy malý ani nevypije všetko mlieko dokáže mi stiahnuť iba jeden prsník a druhý už odmieta, po týchto troch dňoch prídu z ničoho nič dni kedy mám pocit, že to mlieko tam vôbec nie je, a musím pomaháť so spustením mlieka odsavačkou, pretože syn je už veľký a nebaví ho cuckať keď nič nejde, ale nevytiahne z oboch prsníkov vic ako 80ml. čiže ked sú takto dni, že toho mlieka je ozaj málo nechce sa mi prisať, samozrejme že sa to odráža aj na jeho váhe menej mlieka = menej narastku na váhe, plne prsia= váha stúpa. Najprv som to pripisovala menzesu, lenže sa to stáva aj mimo neho. Vážne mam hlavu v smútku, neviem ho donútiť piť nič iné, nechce ani vodu ani čaj, ani žiadne umelé mlieko. Bojím sa aby nebol dehydratovaný keď mi v týchto prípadoch odmieta mlieko. Neviem, čo už mám robiť, už mam aj neustály strach kedy zas mlieka bude menej a budeme musieť zas "bojovať" . Predtým aspoň vydržal sať, lenže teraz ho to jednoducho nebaví, keď tam nič nie je a preto sa bojím, že raz sa to mlieko už nevráti vôbec. Ďakujem za všetky rady

Milá Kristína,

vašu situáciu nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu. Pri posudzovaní dojčenia je kľúčové osobné pozorovanie dojčenia a vyhodnotenie pitia bábätka a jeho správania sa pri dojčení. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste toto mohli spoločne vyhodnotiť teraz, keď máte pocit, že sa s tvorbou mlieka niečo deje, vzhľadom na to, že popisujete, že ste sa s poradkyňou stretli v tom mesiaci, kedy sa zdalo byť s dojčením všetko v poriadku. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť a ako rozumieť správaniu bábätka pri dojčení. Spoločne tiež vyhodnotíte, ako bábätko doteraz priberalo, čo tiež dá dôležitú informáciu pre posúdenie posledného pol roka.

Ak sa vaše bábätko pri dojčení správa tak, ako popisujú mamičky v úvode tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

je možné, že sa deje niečo s tvorbou mlieka, čo je potrebné riešiť. Spoločne s poradkyňou budete hľadať príčinu znižovania tvorby mlieka a postupy, ako zlepšiť túto situáciu. V zásade budete postupovať podľa týchto postupov:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2873

Z vašej otázky však až tak úplne nevyplýva to, ako sa bábätko správa pri dojčení a tak je možné aj to, že bábätko sa dojčí spokojne, ochotne, ale vy pozorujete rôzne iné príznaky, ktoré sa často vysvetľujú ako zníženie tvorby mlieka – napr. nalievanie prsníkov a podobne. V skutočnosti tieto príznaky nie sú hodnoverným ukazovateľom toho, čo sa deje a nie je možné ich vyhodnocovať bez pozorovania dojčenia.

Preto je pozorovanie dojčenia kľúčové pre to, aby ste sa spoločne s poradkyňou rozhodli, či je potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka a tvorbu mlieka zo strany vás, matky. Ak by to skutočne bolo potrebné, existujú účinné kroky, ktoré sa dajú použiť aj teraz, keď už je bábätko staršie. Medzičasom pokračujte v spoločnom spaní, v kontakte koža na kožu, v nosení bábätka. Pre dojčenie sa snažte vystihovať momenty, kedy je bábätko v polospánku alebo sa precitá. Pri podávaní príkrmov sa riaďte odporúčaniami v závere článku Odmietanie dojčenia.

Spoločne s poradkyňou prejdete aj rôzne možné príčiny, ktoré dokážu znížiť tvorbu mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Tvorbu mlieka nezvyšuje, ani neovplyvňuje to, ako sa stravujete, ani množstvo stravy a ani to, koľko tekutín vypijete. Týmto sa nemusíte trápiť, jedzte a pite tak, ako potrebujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Permanetné zníženie tvorby mlieka