Odsavanie mlieka pre starsie nedojcene dieta

Eva    13.03.2017, 11:10

Dobry den. Mam skoro trojrocne dieta a 5 mesacne dieta. Prve dieta nebolo kojene, nakolko som bola nespravne usmernovana v kojeni a o mlieko som uplne prisla. Druhe dieta je plne kojene, nastastie som ziskala viac informacii a moje problemy s kojenim mi pomohla vyriesit laktacna poradkyna. Moja otazka znie, ci by malo nejaky pozitivny vyznam odsavanie mojho mlieka a podavanie ho k pitiu starsiemu skoro trojrocnemu dietatu, nakolko som mu nedokazala dodat tuto potrebnu latku v case ked ju najviac potrebovalo. Vopred dakujem za odpoved.

Milá Eva,

určite je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a staršiemu dieťatku ho dávali v poháriku, ak by chcelo. Aj toto samo o sebe by preň malo veľkú cenu.

Okrem toho poznáme mamičky, ktoré začali znova dojčiť svoje deti po tom, čo už sa mnoho mesiacov nedojčili, alebo sa ani nikdy pred tým nedojčili. Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

Poznáme prípad adoptovaného dieťatka, ktoré nikdy nebolo dojčené a začalo sa dojčiť v 3 rokoch po tom, čo navštevovalo podporné skupiny dojčiacich matiek. Dojčilo sa ďalšie dva roky.

Skúste teda zvážiť aj túto možnosť, vaše dieťatko tak môže byť dojčené mnoho mnoho ďalších mesiacov a to je pre neho veľmi dôležité.

To, ako sa to udeje, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- skúste začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek vo vašom meste, kde bude mať vaše dieťatko možnosť vidieť staršie dojčené deti a možno sa inšpiruje

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsavanie mlieka pre starsie nedojcene dieta