Prisanie po pôrode, čiastočne upchatý nos na bradavka

Monika    14.03.2017, 15:21

Dobrý deň, veľmi pekne vás poprosím o váš názor. Prednedávnom som spontánne porodila dcérku, pôrod bez komplikácií, dcérka bola v poriadku apgdar 10. Hneď po pôrode mi bola položená na brucho. Ja som bola v ľahu, ona mala položenú hlavičku na mojom pravom prsníku,ľavým líčkom bola pritlačená váhou jej hlavičky na prsník, pravé líčko mala smerom hore, hlávku šikmo, bruško na mojom bruchu, nožičky a telo jej smerovali šikmo pod môj ľavý prsník. Ale, ako tou váhou ležala na mojom prsníku, hlávku mala zaborenú šikmo do prsníka, pravdepodobne ľavú nosnú dierku mala úplne zaborenú a nedýchala cez ňu a pravú trocha pritlačenú o prsník a cez tú dýchala, ale bolo počuť že tam má prekážku-trochu pritlačte úplne nosnú dierku o prsník. Ja som bola po pôrode, v bolestiach, šili mi nástrih, žiaľ nejak som si neuvedomila, že nedýcha bez prekážok a dýcha nedostatočne.Takto bola prisaná asi pol až trištvrte hodinu, až potom prišla pôrodná asistentka, že malej sa zle dýcha, že ju môžem pridusiť. Dala ma z ľahu do vyššej polohy a dcérka už nefučala a dýchala lepšie. Takto bola potom prisatá na mne ešte asi hodinku a potom sme išli na izbu, dcéra už v postieľke. Počas toho prisania/ kojenia dcérka nebola modrá, ani sa nejak nemrvila, nedvíhala hlávku, neprotestovala, cmúľala tú bradavku cca 2 h, oči mala zavreté a vyzerala spokojne. Nezdalo sa mi teda, že by jej to nejak vadilo. Ale nie som si istá, či novorodenec vie zodvihnúť hlavu a dať si ju nabok, ak by cítil, že má nedostatok vzduchu.Chcela by som sa opýtať, mohlo sa jej niečo stať, mohla sa čiastočne pridusiť nedostatočným prísunom kyslíka ? Dýchala vlastne len cez tú jednu dierku, aj tú mala trochu pritlačenú o prsník. Ja som si to neuvedomila žiaľ a dr a asistentky ma na to neupozornili, až potom neskôr .. Boli sme potom ešte 4 dni v nemocnici, malej robili klasické vyšetrenia, všetko bolo ok aj potom prehliadka u našej pediatričky. Poprosím o váš názor ďakujem.

Milá Monika,

z toho, čo píšete, vaše bábätko následne v nemocnici 4 dni videli lekári ako aj vaša pediatrička, ktorí vašu situáciu zhodnotili a nepovažovali ju za problém ani vám nenavrhli, že by bolo potrebné niečo riešiť. Takže nemusíte mať obavy. 

Bábätká môžu mať niekedy po pôrode rozličné prejavy ako aj "chrčať" pri dýchaní a tiež sa môžu zaboriť do prsníka. Preto je po pôrode dôležité, aby boli bábätká v kontakte koža na kožu sledované a aby boli zabezpečené voľné dýchacie cesty. Toto je úlohou personálu. Okrem toho je dôležité, aby matka i dieťa boli spoločne v kontakte koža na kožu po pôrode v takej celkovej i vzájomnej polohe, aby sa zabezpečili voľné dýchacie cesty, a personál by mal matke aj jej sprievodcovi vysvetliť, ako bábätko sledovať a ako zabezpečiť, aby sa do prsníka nezaborilo.

Správanie bábätiek po pôrode sa môže líšiť v závislosti od liekov, ktoré matka počas pôrodu dostala, ako aj podľa typu pôrodu. Bábätko i matka si po pôrode vyžadujú sledovanie a zabezpečenie ich zdravotného stavu v kontakte koža na kožu. Mnoho bábätiek po nemedikovanom vaginálnom pôrode je schopných zdvíhať hlávku, používať svaly šije a chrbta a dokonca sa plaziť smerom k prsníku, ale tomuto správaniu môže niekedy prekážať viacero faktorov. Bábätko preto má byť uložené do bezpečnej polohy tak, aby mohlo dobre dýchať, matka by mala by o tomto informovaná, rovnako ako o možnosti, že bábätko môže robiť náhle pohyby, môže sa šmýkať či "skákať" alebo sa rýchlo a nečakať "odhodiť" smerom od prsníka.  



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prisanie po pôrode, čiastočne upchatý nos na bradavka