Biela bodka na bradavke

Lenka Liščáková    08.10.2012, 19:17

Dobrý deň, dojčím moju tri a pol mesačnú dcéru a asi pred dvoma týždňami sa mi na pravej bradavke na vrchu objavil biely fliačik. Zdá sa mi že teraz sa mi trochu zväčšil. A dojčenie z tejto bradavky je teraz veľmi bolestivé. Predtým bolo trochu, nevenovala som tomu veľkú pozornosť. Neviem, či to spolu súvisí. Ďakujem za odpoveď.

Milá Lenka,

diagnostikovať záležitosti týkajúce sa prsníkov a bradaviek nie je cez internet dosť dobre možné, skúste sa spojiť s poradkyňou pri dojčení, aby sa na to pozrela.

Jedna z možností môže byť, že ide o mliečny pľuzgier, ktorý sa vytvorí vtedy, keď sa mliekovod priamo na bradavke upchá, a môže byť bolestivý. Vtedy takýto pľuzgier pripomína akné. Ide o tenkú vrstvičku kože, ktorá vývod mliekovodu pokrýva. Ak by to tak bolo, tak by vám od bolesti pomohlo, ak by ste túto tenkú vrstvičku kože sterilnou ihlou prepichli, prípadne následne vytlačili to, čo by z neho vyšlo a následne vydezinfikovali. K tejto téme si môžete prečítať aj tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Niekedy takýto fliačik môže byť aj niečo iné, obzvlášť ak by nešlo o tenkú vrstvu kože, ale skôr skutočne o rozsiahlejší fliačik. Ten by bolo treba odlíšiť od vazospazmu, prípadne kandidózy na prsníku - k tomuto si viac môžete prečítať tu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Biela bodka na bradavke