Dbat na vyprazdnenie prsnika?

Andrea    29.10.2012, 10:52

Je pravda ze musim dbat na to aby mi dietatko pri kazdom kojeni vyprazdnilo prsnik?? Moj syncek ma tri mesiace, krasne pribera, kojim na poziadanie, neriadim sa vobec hodinou, nemam v podstate ziadny problem( az na castejsie bolesti bruska) ale niekde som citala ze by sa malo dbat na vyprazdnenie prsnika, tak som skusala ci mi ho teda vyprazdnuje a zistujem ze nie... posledne dni aj pije menej okolo 10 min. potom sa len hra a uspava sa , kontrolujem bradu a prisatie, zda sa vsetko ok, sem tam sa nervaci ale to sa mi zda bruskove lebo sa cely vzpiera a sem tam si poprdka.... celkovo sa nesnazim nejako naliehat aby pil dalej ked nechce....robim zle? mala by som za kazdu cenu vyprazdnit prsnik? dakujem za odpoved...

Milá Andrea,

ak váš synček priberá, dobre na prsníku pije, je vo všeobecnosti spokojný a vy píšete, že nemáte žiadny iný problém, tak potom sa nemusíte strachovať a nič riešiť.

Ohľadne "vyprázdenia" prsníka: vo vašom prípade sa zdá, že sa tým nemusíte zaoberať. Vo všeobecnosti, obzvlášť na začiatku dojčenia je dobré zabezpečiť, aby bábätko na prsníku pilo s pauzami, pomôcť "vyprázdniť" prsník stláčaním prsníka, ak má ďalej záujem piť, tak mu ponúknuť druhý prsník, prípadne sa po jeho stláčaní je možné vrátiť na prvý prsník a ak bábätko chce, prsníky vystriedať. Z hľadiska "vyprázdňovania" prsníka je podstatné, aby bábätko na prsníku skutočne pilo, nielen salo bez pitia. Ale to neznamená, že v prsníku nie je potom žiadne mlieko.

Niekedy môžu byť bábätká v tomto veku na prsníku nespokojné, prípadne začať kratšie piť - niekedy to môže byť normálne a súvisí to s vývinom a ich záujmom o okolitý svet. Inokedy ide o prvé možné signály toho, že sa spomalil tok mlieka a bábätko na to reaguje nespokojnosť, prehýbaním sa, vzpieraním sa a podobne. K tomuto si viac môžete prečítať v našich predchádzajúcich odpovediach:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=637



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dbat na vyprazdnenie prsnika?