Caste pitie

andrea    09.02.2013, 20:06

Dobry den. Rada by som sa poraidla ohladom jednej veci tykajucej sa dojcenia mojho 5 tyzdnoveho syna. V noci papa po troch hodinach, tak sa i sam budi, ale cez den pije strasne casto. Teraz sme napriklad kojili takmer dve hodiny kedy si daval prestavky. Pije 10 minut dopije, a za dalsich desat a niekedy i hned pyta zase. Pred par dnami velmi plakal, po papani chvilku sa rozkrical ... mysleli sme ze ho boli brusko, co je mozne ale potom chcel opat jest. Neviem ci ide o skryty reflux, alebo ci ozaj je len hladny a preto tolko pyta. Ked mu potom ponukenm prsnik tak sa nanho vrhne. skutocne som myslela ze ide o skryty reflux lenze vcera na poradni nam povedali ze pribral 150g, inak zvykol aj 300 tak ma napadlo ci naozaj problem nieje len v tom ze jednoducho che viac pit. A ked nedostane, tak krici. Ide podla vas o skryty reflux ci len velky hlad? Je normalne ze tolko pije? Aj nam grckava, mohli by ste mi poradit v akej polohe ho kojit a co presne urobit po kojeni aby sa mu to nevratilo do ust, pripadne niekde na polcestu? Dakujem

Milá Andrea,

vaše otázky sú presne otázky, ktoré sa pýtajú mnohé mamičky bábätiek vo veku vášho synčeka. A najlepšie sa dajú zodpovedať v priamom kontakte s poradkyňou, ktorá by vám počas dojčenia ukázala, ako poznáte, že synček pije mlieko a že ho vypije dosť a zodpovedala by vám na všetky vaše otázky. Odporúčame vám, aby ste si z nášho zoznamu vybrali poradkyňu, s ktorou by ste sa stretli.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa zhodnotí pitie bábätka, prípadne jeho pitie porovnajte s videami na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Jeden jednoduchý krok, ktorý môžete spraviť, je teda dojčiť pri každom dojčení z oboch prsníkov (ak bábätko bude mať záujem), prípadne môžete prsníky aj viackrát prestriedať.
Okrem toho je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu polohu, prisatie tak, aby bábätko dokázalo získať maximum mlieka. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Z vašej otázky nie je možné určiť, či správanie, ktoré popisujete nesúvisí so znížením tvorby mlieka. Toto je možné odhaliť len v osobnom kontakte s poradkyňou pri pozorovaní dojčenia. Kontakt s poradkyňou je dôležitý aj preto, že zvyšovanie tvorby mlieka by malo následne ísť ruka v ruke s úpravou polohy a prisatia, ktoré vám poradkyňa ukáže. Ďalej by ste potom postupovali podľa tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Čo sa týka častosti dojčenia: Pre dojčenie nie sú dobré pravidlá o tom, ako často bábätko dojčiť. Pravidlo dojčiť každé 3 či 4 hodiny dojčeniu neprospieva. Všetky bábätká potrebujú byť dojčené vtedy, keď o dojčenie prejavia záujem, niektoré sa chcú dojčiť veľmi často, niektoré menej často, a pretože dojčenie spĺňa okrem príjmu materského mlieka aj mnohé ďalšie funkcie (upokojovanie, zaspávanie, zohrievanie, odstraňovanie bolesti, sprostredkúva veľmi potrebný telesný kontakt a pod.), tak sa bábätká často dojčia aj bez ohľadu na to, či pre chvíľkou pili, a ak sa dobre napijú, môžu chcieť byť na prsníku aj dlho. Toto všetko je normálne. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin.
Tiež by mohlo pomôcť, keby ste bábätko začali dojčiť čo najskôr po prebudení a ak zaspí pri dojčení, aby ste sa ho nesnažili dávať dolu z prsníka. Namiesto toho hľadajte spôsoby, ako môžete spolu ležať v posteli a zároveň sa dojčiť, prípadne ako môžete bábätko nosiť v nosiči spolu so sebou s tým, aby sa mohlo dojčiť a vy ste mohli popritom robiť, čo potrebujete. Dojčenie totiž nie je len prijímanie materského mlieka, dojčenie spĺňa mnohé iné funkcie ako uspávanie, upokojovanie, poskytovanie istoty a fyzického kontaktu. Je úplne prirodzené, že bábätko chce byť neustále pri vás, pretože toto je to správne miesto, kde sa veľmi dobre cíti. Ak bábätko nezaspí pri dojčení, je dobré ho začať uspávať iným spôsobom ešte pred tým, než začne byť nervózne.

Grckanie nie je potrebné riešiť, prečítajte si prosím tieto odpovede z poradne:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=281

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=451
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok