Prospívání

Tereza    16.02.2024, 17:29

Dobrý den, mám skoro 4. měsíčního chlapečka a pomalu přibíráme na váze. Po porodu hodně ztratil a trvalo nám než jsme si našli správnou techniku kojení aby začal přibírat. Z porodní váhy 3400g jsme opouštěli porodnici s 3170g a na kontrole ve 14 dnech měl stále 3170g. Začali jsme po kojení dokrmovat odsátým mlékem a malý začal přibírat. V 6 týdnech měl váhu 3830g. Po kojení začal být kolem 2. měsíce spokojený a tak jsme dokrmování odsátým mlékem začali dělat jen pokud byl po kojení neklidný a to se stalo max. 2x denně. Na kontrole ve 3 měsících měl váhu 4650g a panu doktorovi se to nelíbí a chtěl by aby měl více. Pozval nás na kontrolu po 14 dnech a to měl váhu 4890g. Malého si doma vážím a přibírá, kojím 7x denně, počůraných plenek máme také dostatek, po kojení je spokojený a pokud není dokrmím ho odsátým mlékem. Pokud ho chci dokrmit po kojení když je spokojený, tak mi lahvičku odmítá a nebo mi dokrm skoro celý vyzvrací. Občas se stává že si ublinkne po kojení. Pan doktor chce u malého zavést dokrm umělým mlékem aby začal nabírat více, já se ale bojím, že tím si odstavíme kojení. Já i partner jsme menšího vzrůstu a drobné postavy. Myslíte že je vážně potřeba začít dokrmovat umělým mlékem? Děkuji moc za odpověď

Milá Terezo,

priberanie bábätiek sa vyhodnocuje z dvoch dôvodov – prvý z nich je, že priberanie poukazuje na to, že bábätko sa dobre vyvíja a je zdravé a druhý dôvod poukazuje na to, či bábätko získava dostatok potravy. Ak dojčené bábätko nepriberá dobre, najčastejšou príčinou je nedostatočný príjem materského mlieka pri dojčení, omnoho menej častou príčinou je to, že bábätko nepriberá, nie je zdravé. Keďže pediater navrhuje dokrmovanie umelým mliekom, zjavne usúdil, že bábätko je zdravé, ale potrebuje získavať viac potravy. A v takomto prípade sa často preskakujú kroky, ktorými by sa bábätku pomohlo začať získavať podstatne viac materského mlieka priamo z prsníka. Mnohí ľudia a to aj mnohí zdravotníci a zdravotníčky dajú dojčeniu šancu (napríklad povedia matke, aby skúsila ešte dva týždne dojčiť a uvidí sa, či sa priberanie nezlepší), ale nenavrhnú žene žiadne kroky pre zlepšenie dojčenia. A keďže sa nič nezmení, po 2 týždňoch sa ukáže, že bábätko stále nepriberá tak dobre, ako by mohlo.

V MAMILE pomáhame ženám urobiť kroky, ktoré sa v tejto oblasti preskakujú, pretože my vieme, že je možné zvýšiť príjem mlieka priamo z prsníka. Medzi tieto kroky patrí:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

Má zmysel sa pre nácvik správneho prisatia bábätka obrátiť na profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Takto je možné v reálnom čase vidieť, či bábätko získava dostatok mlieka alebo nie a nie je potrebné čakať na to, ako dopadne ďalšie preváženie alebo sa riadiť tým, či je alebo nie je bábätko spokojné. Bábätká môžu byť spokojné, aj keď by v skutočnosti potrebovali získavať viac mlieka a naopak, môžu byť uplakané a nespokojné aj z iných príčin, než je len hlad. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tieto kroky dokážu efektívne nahradiť odsávanie mlieka po dojčení alebo medzi dojčeniami vzhľadom na to, že správne prisaté bábätko dokáže získavať podstatne viac mlieka než pred tým. Úpravou polohy a zlepšením prisatia spoločne so stláčaním prsníka a výmenou prsníkov je možné pomôcť bábätku získavať to mlieko, ktoré teraz po dojčení odsávate na dokrmovanie. Čas, ktorý tak získate, je možné investovať skôr do obdobia medzi dojčeniami, v ktorom má pre vaše bábätko obrovský zmysel čo najintenzívnejší kontakt s bábätkom, ideálne koža na kožu. Takýto kontakt pomôže bábätku regulovať spánkové cykly a príjem potravy a pomáha mu, aby sa malo záujem dojčiť sa častejšie. Pri častejšom dojčení sa takisto zvýši príjem mlieka, pretože pri každom dojčení bábätko získa materské mlieko z prsníka a ak budú dojčenia častejšie a toto sa bude diať v priebehu dňa aj noci, celkovo tak bábätko získava viac mlieka než doteraz. Preto má zmysel pomôcť bábätku po dojčení zaspať alebo tráviť jeho čas bdelosti vo fyzickom kontakte a nechať ho potom zaspať buď na prsníku alebo napríklad pri nosení v šatke či inej forme fyzického kontaktu a znova ho prisávať na prsník pri prvých náznakoch precitania. V noci častosť dojčenia ovplyvňuje fyzický kontakt s matkou, bábätko potrebuje spinkať vo vašej tesnej blízkosti, aby sa dojčilo tak často, ako to v skutočnosti potrebuje.

Okrem toho je dôležité bylinkami zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Bábätko sa pri dokrmovaní fľašou učí používať odlišné svaly ako pri dojčení a prisáva sa plytko, čo pri dojčení znamená prisatie len na špičku prsníka alebo len na bradavke.. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Prípadne po 4 mesiaci je v prípade, že je potrebné bábätko dokrmovať, vyhnúť sa použitiu umelej výživy. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že po 4 mesiaci už bábätká nemajú umelé mlieko dostávať a bezpečnejšou voľbou v prípade nutnosti dokrmovania, sú kalorické potraviny. Takže, keď bude mať bábätko už viac ako 4. mesiace – v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie jedla; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické jedlo (čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prospívání