Citlive bradavky

Barbora    25.02.2024, 19:20

Dobrý den, Ráda bych svého syna kojila do samoodstavu. Bohužel mám poslední asi půl rok hodně citlivé bradavky. Syn mám už 2 a půl roku a spostupujícím časem mi kojení vadí víc a víc. Stále ho kojím i v noci a už jsem ho omezila přes den jen na zaspávání. Je možné, že už na to nemám kapacitu? Už myslím i na odstavení, že nemůžu jít proti sobě. Když on ty prsa, tak miluje stále si říká i přes den, ale já už mu říkám, že ne, že mám moc citlivá prsa, děláme mi problém, i když chce být na nich dlouho při usínání. Víte mi poradit?

Miá Barboro,

citlivosť bradaviek je slabšou bolesťou bradaviek a bolesť nie je normálnou súčasťou dojčenia ani v začiatkoch dojčenia a ani neskôr, pri väčšom dieťatku. Bolesť vždy niečo znamená a aj pri staršom dieťatku stojí za to riešiť, čo sa deje, pretože dojčenie nemá bolieť a je pochopiteľné, že s bolesťou nemáte chuť dojčiť, zato vaše dieťa môže mať potrebu dojčenie pokojne ešte aj ďalej a aj preto stojí za to odstrániť príčinu bolesti a v prípade potreby bradavky preliečiť.

Odporúčame vám stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

všetky faktory, ktoré by mohli spôsobiť výskyt tejto bolesti. Bolesť bradaviek často súvisí so znížením tvorby mlieka, čo pri starších deťoch typicky súvisí s obmedzením dojčenia. Je pochopiteľné, že ak dieťa nemá možnosť sa dojčiť počas dňa, prsník dostáva signál, že je potrebné tvorbu mlieka znížiť. A zníženie tvorby mlieka v tomto čase typicky spôsobuje citlivosť až bolestivosť bradaviek. Ďalšou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše pri dojčení (napr. ak sa začne dieťaťu podávať fľaša na príjem tekutín alebo aj iné nádoby, z ktorých dieťa pije podobne ako z fľaše – napr. aj rôzne fľaše so sosáčikmi, slamkami a podobne). Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie alebo liekov proti alergii. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli a v tomto materiály sú uvedené časté príčiny poklesu tvorby mlieka pri väčšom dieťatku:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Prejdite tieto príčiny spoločne s laktačnou poradkyňou a spoločne sa porozprávajte o tom, čo je možné zmeniť a upraviť, aby ste dokázali pokračovať ďalej. Okrem toho spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite možnosť liečby bolestivých bradaviek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Citlive bradavky