Strata mlieka

Stanislava    07.03.2024, 16:30

Dobrý deň. Prosím Vás o pomoc, radu v mojej situácii. Mam dcérku, ktorej je 13 mesiacov. Zo dňa na deň sa mi prestalo tvoriť mlieko. Najprv len ho bolo malo a potom už vôbec nič. Netuším príčinu. Dojcila som rovnako. Dcérka pekne je, obed, olovrant, desiatu, raňajky, kašu. Mala problém s pitím ale už skúša aj čajík. Vráti sa mi ešte? Bola som viackrát chora, keďže je také obdobie ale nič vážne. A statila som mlieko, keď som zdravá. Môže byt za tým vážne ochorenie? Ďakujem za akúkoľvek pomoc.

Milá Stanislava,

najčastejšou príčinou zníženia tvorby mlieka sú okolnosti, ktoré vplývajú na to, koľko mlieka sa odoberá z prsníka. Náhlu stratu mlieka nespôsobuje vážne ochorenie, nemusíte mať obavy. Pri väčších deťoch sú to najčastejšie príčiny, ktoré vymenúva tento materiál:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Odporúčame vám tieto možné príčiny prejsť osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a vylúčiť aj tieto ďalšie možné príčiny:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou MAMILY vám odporúčame aj preto, aby bolo možné vo vašej situácii preskúmať aj ďalšie detaily, ktoré nespomínate vo svojej otázke. V tejto situácii totiž z vašej otázky nie sú zrejmé odpovede na dve otázky: na základe čoho máte pocit, že sa vám prestalo tvoriť mlieko a hlavne: ako na túto zmenu reaguje dcérka. Ak sa dieťatko prestalo prisávať a dojčiť, potom bude dôležité postupovať podľa týchto krokov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak sa dcérka v skutočnosti naďalej ochotne prisáva a dojčí, potom má zmysel vyhodnotiť, ako vyzerá pitie dcérky na prsníku, či skutočne nezískava žiadne mlieko a ak by to tak bolo, urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre zvýšenie prísunu mlieka pri dojčení. Konkrétne kroky sa však musia odvíjať od toho, čo spoločne s laktačnou poradkyňou vypozorujete osobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka