Ukradená laktace

Verca    07.03.2024, 16:21

Dobrý den, dne 1.3. jsem porodila andílka (oficiálně Umělé přerušení těhotenství z genetické indikace). Vše proběhlo vlastně krásně, ale - u příjmu jsem zmínila, že nechci tabletku na ukončení laktace, v těhotenské průkazce bylo uvedeno, že kojím - mám doma syna. Aktivně jsem si, s pomocí stále přítomného manžela, hlídala každou tabletku a ujišťovala se, na co je. Bylo řečeno na zástavu krvácení, to bylo v tu chvíli uvěřitelné. Ještě jsem se divila, že po celou dobu nepadlo ani slovo o laktaci, ani o šestinedělí. Byla jsem připravena, věděla jsem, že rozhodně nechci tu tabletu (zřejmě i ona byla příčinou toho, že mi velmi klesl tlak a z nemocnice jsem odcházela s rozraženým čelem po pádu). Nechci její vedlejší účinky. Věděla jsem, jak laktaci snížit přirozenou cestou, ale hlavně - mám doma syna, který se doteď kojil. Zvládli jsme to v těhotenství, kdy citlivé bradavky bolely. Jen poslední dva týdny to vždy zkusil a odpojil se - že je tam asi jen prso (zřejmě to byla ta chvilička bez mléka, než se začne tvořit nové mléko). Po příjezdu z porodnice jsem si v propouštěcí zprávě přečetla, že jsem dostala Dostinex. Úplně mě to položilo. Vnímala jsem to jako zradu, cítila jsem se znásilněná, okradená o něco, co se nedá vyčíslit penězi a vrátit. Někdo v takové bolestné situaci rozhodl za mě, i když ne se zlým úmyslem - jinak byla veškerá jejich péče velmi laskavá a respektující. Vím, že pro maminky v této situaci je laktace něco, co jim připomíná, že mělo být pro miminko, které nemají, a že je to velmi trápí. Chápu, že ta medikace je asi rutinní postup, který většina i chce. Ale co když má někdo doma kojené dítě, nebo chce využít jiné cesty - zkrátka toto nebylo akutní a mělo to být podloženo informovaným souhlasem. Četla jsem, kolika ženám ta tableta podaná hned po porodu nezabrala. Mně bohužel ano, po mléku ani známky. Tady v poradně se píše, že Dostinex není překážkou kojení. Já ale nejsem v šestinedělí s miminkem, kdy bysme spolu byli pořád v kontaktu, kůže na kůži. Nevím, jestli je reálné se rozkojit. Syn není už na kojení závislý, je to taková forma pomazlení, kontaktu. Hned když jsme se viděli, přisál se. Zkusí to po probuzení a pak třeba jednou, dvakrát denně. I mně by kojení dělalo psychicky moc dobře. Ach...

Milá Verco,

dokážeme pochopiť vaše rozhorčenie, o to viac, že zvlášť v situácii, kedy žena príde o bábätko, by nemala vôbec  dostávať lieky „na zastavenie tvorby mlieka“. Aj preto medicínsky tím MAMILY vypracoval postup, ktorý je určený pre ženy, ktoré nechcú dojčiť alebo udržiavať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

Akýkoľvek zásah, akákoľvek terapia by mala byť so ženou komunikovaná v rámci informovaného súhlasu. Postup, ktorý ste zažili, nie je správny. Navyše, tieto lieky tak, ako píšete, môžu mať nepríjemné vedľajšie účinky a navyše vôbec nepomôžu žene, ktorá po strate bábätka nechce napríklad odsávať alebo odstriekavať mlieko pre ďalšie, iné bábätko (a ešte úplne iná situácia je, ak by žena chcela mlieko odsávať alebo odstriekavať - niektoré ženy toto vnímajú ako krok, ktorý dáva zmysel životu ich bábätka, vnímajú veľmi pozitívne to, že ich bábätko má účel na tomto svete, že môže pomôcť iným bábätkám, ktoré materské mlieko potrebujú). Žena, ktorá nechce odsávať alebo odstriekavať a želá si, aby sa tvorba mlieka skončila, totiž tiež nepotrebuje lieky na zastavenie tvorby mlieka. Niektorí ľudia nesprávne predpokladajú, že tieto lieky ženu uchránia pred bolestivým naliatím prsníkov, pred nepríjemnými pocitmi, ale to tak nie je. Tieto lieky typicky začnú účinkovať až v čase, kedy už aj tak najväčšie naliatie prsníkov a nepríjemné pocity a bolesť začínajú byť zvládnuteľné. Inými slovami, nespôsobia, že sa tvorba mlieka zastaví rýchlejšie alebo menej bolestivo, než keby žena tieto lieky nedostala. A tak ju len zbytočne vystavujú vedľajším účinkom, bez toho, aby žena získala niečo navyše – menej bolesti alebo nepríjemných pocitov.

Rovnako neuveriteľné je, že dojčenie si z hľadiska medicíny nezasluhuje žiadne medicínske zásahy – či už ide o liečbu bolestivých bradaviek, ktorá je dojčiacim ženám upieraná, alebo o liečbu nedostatočnej tvorby mlieka, ktorá existuje, ale takisto sa dojčiacim ženám upiera. Hoci napríklad v tomto vašom prípade by bola indikovaná a dokázala by vyvážiť efekt zbytočne podaných liekov na zastavenie tvorby mlieka.

Vaše bábätko má rok a je ochotné dojčiť sa bez ohľadu na tok mlieka, keďže sa dojčilo aj počas tehotenstva, kedy je tvorba mlieka znížená. Avšak na druhej strane, pre ročné dieťatko je stále dôležité aj samotné materské mlieko a navyše vyššia tvorba mlieka pomáha, aby dojčenie bolo príjemnejšie aj pre ženu. Aj po podaní liekov na zastavenie tvorby mlieka môžete dojčiť, nemusíte čakať, kým tieto lieky metabolizujete, vaše dieťatko ich nebude užívať spolu s vami. Pre zvýšenie tvorby mlieka môžete využiť tieto kroky:

  • Strávte s bábätkom čo najviac času v kontakte koža na kožu. Takýto kontakt môže byť liečivý aj pre vás v náročnej situácii, v ktorej sa teraz nachádzate, prinesie vám pokoj, bezpečie. Samotný kontakt koža na kožu zvyšuje tvorbu mlieka a pomáha, aby dojčenie bolo častejšie, čo takisto zvyšuje tvorbu mlieka.
  • Pri prisávaní dieťatka mu ukážte, aby otvorilo veľkú pusinku. Prisajte ho tak, aby bola jeho brada zaborená do prsníka a noštek bol pri tom voľný. Dajte si dieťatko tak, aby sa vaše brucho dotýkalo bruška dieťatka. Pozrite si aj toto video, ako sa dá upraviť prisatie pri väčšom dieťati: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#U
  • Využite pre zvýšenie tvorby mlieka veľa spoločného kontaktu – nosenia, spoločného spania.
  • Môžete využiť aj prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukradená laktace