Cmúlanie prstov u 2ročného dieťaťa

Alena    22.03.2024, 13:44

Dobrý deň, dcéra má 2 roky a 2 mesiace a už niekoľko týždňov si cmúla prsty. Je to neprestajné a robí to pri rôznych činnostiach. Čítanie kníh, sedenie v kočíku atď. Nesúvisí to so zubami, lebo tie má už všetky dlhšiu dobu vonku. Pred nedávnom som zredukovala dojčenie v noci, inak je dojčená na uspatie večer a na poobedný spánok. A medzi tým na požiadanie doma. Nikdy nemala cumel ani flašku a dojčenie bolo veľmi zriedka potrebné na upokojenie. Nevieme ako ďalej, cítim že to môže súvisieť so separačnou úzkosťou ale ja som pritom skoro stále s ňou keď si cmúla prsty. Veľa sa jej venujeme, no ona nikdy nebola veľmi citlivá a vedela byť aj s cudzími ľuďmi.

Milá Alena,

každé dieťa si občas cmúľa prsty alebo palček či pästičku. Pri malých bábätkách je toto normálna vývojová fáza, v ktorej si ručičku objavia. To, aby sa z takéhoto satia nestal zvyk alebo prostriedok na upokojenie, zabezpečuje dojčenie. Neurobili ste chybu, že ste dcérku nenaučili používať cumlík alebo fľašu. Tieto prostriedky by síce tiež uspokojovali potrebu satia, ale ich používanie sa spája s podobnými rizikami, ako satie prstíkov. Dostatočné dojčenie je prevenciou toho, aby sa satie prstíkov nezmenilo na zvyk. Dojčenie je omnoho viac než len príjem materského mlieka a aj z tohto dôvodu bábätká, ale aj väčšie deti potrebujú tráviť veľa času na prsníku aj mimo pitia, satím bez pitia. Typicky dojčenie dvojročného dieťatka prebieha často počas dňa, aj noci, jeden z možných príkladov je napríklad tento príbeh, ktorý nám napísala matka dieťaťa v tomto veku a odzrkadľuje bežné skúsenosti žien v tomto období:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

V spoločnosti, v ktorej dojčenie väčších detí nie je bežnou kultúrnou normou, sa často udejú rôzne zásahy, ktoré vedú k obmedzeniu dojčenia, či už denného alebo nočného a na základe povahy niektoré deti s takýmito obmedzeniami niekedy aj relatívne jednoducho súhlasia. Je však súčasne logické, že s obmedzením dojčenia sa bude spájať zníženie tvorby mlieka a to, že dieťatko nebude mať možnosť zažívať toľko satia, koľko by v tom-ktorom veku prirodzene na prsníku získavalo. Môže sa tak stať, že si objaví prstíky a začne sať tie.

Preto riešenie, ktoré v tejto situácii môžete využiť je, vrátiť sa k dojčeniu podľa potrieb dcérky a dať jej možnosť dojčiť sa aj v noci. Existujú spôsoby, ako aj v tomto čase zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a je možné využiť opatrenia pre zintenzívnenie fyzického kontaktu, ktoré spomíname v tomto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

k tomu, aby sa dojčenie stalo častejším. Môžete napríklad dcérke dojčenie ponúknuť jemným odpútaním pozornosti, keď vidíte, že si začala sať prstíky. Okrem toho má zmysel vyskúšať odviezť pozornosť v čase, kedy sa to deje aj inými činnosťami. Pokúste sa využiť nové hračky, ktoré doteraz dcérka nemala k dispozícii, využiť to, že začína jar a tráviť s dcérkou viac času vonku, navštívte knižnicu a požičajte si detské knižky, ktoré môžete spoločne čítať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmúlanie prstov u 2ročného dieťaťa