Ranky na bradavke/zacervenany dvorec - bolestive dojcenie

Lenka TD    03.04.2024, 16:04

Pozdravujem, chcela by som sa informovat ohladom problemu, ktory zatial neuspesne riesim uz zopar tyzdnov. Moja takmer 18mesacna dcera ma popri jednom z dojceni (uspavam cez den/v noci na prsniku,okrem toho uz “klasika” strava) musela zrejme uhryznut, kazdopadne spravili sa mi pod bradavkou ranky, ktore som natierala striedavo olivovym olejom/bepanthenom baby, nakolko som mala info., ze lanolin (ktory som obcasne pouzivala v ramci dojcenia prvej dcerky) moze sposobit dalsiu infekciu. Po par dnoch sa mi zdalo natieranie uspesne, hoci dojcenie z tohto prsnika este vzdy bolestive. Avsak spozorovala som, ze aj dvorec na bradavke sa mi viac zacervenal a akokeby ohranicil a tato oblast sa zacala vysusovat. Kamaratka, ktora vyuzila pomoc LP mi preposlala radu od nej a ona vo vseobecnosti na ranky odporucala medicinsky med-olej z grapefruitovych jadierok al.gencianovu violet. Tak som skusila dalej natierat s medicinskym manuka medom, no problem sa nejak nelepsil, preto som presla opat k masti bepathen. V sucasnosti (po par tyzdnoch) vsak bolest popri dojceni z prsnika pretrvava, dvorec mam stale ohraniceny s tendenciou k vysusovaniu viditelne ranky okolo bradavky nebadam, hoci sa mi zdalo, ze ranka sa presunula akoby do samotneho otvoru na bradavke (nasla som tam uz aj trochu krvi). Po stlaceni prsnika mi vsak vyjde bezbolestne normalne mlieko. Problemom vsak nadalej ostava dost vyrazna bolest popri dojceni z daneho prsnika a zacervenany akokeby ohraniceny dvorec okolo samotnej bradavky so sklonom k vysusovaniu (tj. uz na pohlad ina bradavka ako na druhom prsniku). Iny problem nemam (teplota, teplejsi prsnik a pod.), no neviem co robit, ci dalej skusat aj ostatne pripravky podla odporucania (olej z grapefruitu, gencianovu violet), volat LP k sebe domov al. zajst za koznym lekarom/gynekologom? Dojcenie by som prerusit nechcela. Vopred vdaka za info./radu.

Milá Lenka TD,

v tejto situácii vám odporúčame osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

vzhľadom na to, že problémy s prsníkmi, či bradavkami nie je jednoduché vyhodnotiť a diagnostikovať prostredníctvom internetu. Dojčenie nemusíte prerušiť či ukončiť, a to ani v prípade, že by naozaj bábätko vypilo pri dojčení krv. Ak je to potrebné, môžete si dať lieky od bolesti, v bežnom dávkovaní pre dospelého človeka, aby ste vládali pokračovať.

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte prostriedky, ktoré ste doposiaľ na bradavky používali, v akom dávkovaní, ako často ste ich používali a ktoré konkrétne prostriedky (pretože napríklad z grapefruitových jadierok odporúčame ženám používať výťažok, nie olej). Neodporúčame vám pokračovať v používaní Bepanthenu, aj keď neobsahuje lanolín. Je možné, že tak, ako poškodenie na dvorci a bradavke opisujete teraz, budete potrebovať aj ďalšie konkrétne prostriedky liečby, ktoré vám laktačná poradkyňa odporučí v osobnom kontakte.

Stretnutie s laktačnou poradkyňou vám odporúčame aj preto, že táto situácia má aj svoju príčinu, ktorú má zmysel odhaliť. Zdravé tkanivo bradaviek totiž vydrží veľmi veľa a ak máte pocit, že dcérka vás uhryzla, je možné, že už pred tým sa dialo niečo, čo tkanivo bradaviek oslabilo a čo má zmysel vyhodnotiť. Niekedy túto situáciu zhoršuje to, že sa zníži tvorba mlieka, preto má zmysel vyhodnotiť najčastejšie dôvody, pre ktoré sa toto môže stať:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ranky na bradavke/zacervenany dvorec - bolestive dojcenie