Opakujuca sa mykoza pocas dojcenia

kristina    16.10.2013, 12:47

Dobry den. Mam 10,5 mesacnu dcerku, ktoru som doteraz dojcila, teraz uz iba rano a vecer Pocas tohto obdobia som mala min. 5x mykozu (uz som aj prestala pocitat) a vaginalny krem ani vyplachy mi uz nezaberali, tak som sa rozhodla kupit si vag.cipky, ktore sa v obdobi dojcenia pouzivat nesmu. Z toho dovodu som uz druhy den nedojcila. Tak by som sa chcela spytat, ako mam teraz postupovat. Ci by som este mohla pokracovat v dojceni napriklad po tyzdni a zatial by som mlieko odsavala. Alebo ak nie, ci je potrebne este davat umele mlieko alebo zacat podavat kravske a v akom mnozstve. Za odpoved vopred dakujem.

Milá Kristína,

začnite znova dojčiť, pokračovať v dojčení je aj pri používaní týchto liekov bezpečné, dokonca aj keby ste antimykotiká užívali ako tabletky, nielen ako čípky. Váš problém s vaginálnymi mykózami je možné riešiť aj popri zachovaní dojčenia. Ako dojčiaca matka si nemusíte vybrať medzi svojím zdravím a dojčením. Je možné pokračovať v dojčení a zároveň sa liečiť. 

Navyše, vo veku vášho dieťaťa, aj keby ste nedojčili, tak nepotrebuje umelé mlieko a už vôbec nie z fľašky, stačí mu pestrá normálna strava. Prečítajte si k tejto téme túto odpoveď z poradne dojčenia:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1173

a tento článok poskytujúci odborné stanovisko WHO k tejto problematike:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/pokracovacie-mlieka/

Vráťte sa naspäť k dojčeniu a pokračujte v dojčení tak ako obvykle. Dojčenie je aj v tomto veku veľmi dôležité pre vaše zdravie a pre zdravie vašej dcérky. Prečítajte si naše články a iné odpovede z poradne dojčenia k tejto problematike:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opakujuca sa mykoza pocas dojcenia