Zelená stolica pri dojčení II.

Ingrid    03.01.2012, 14:16

Dobrý večer, veľmi pekne ďakujem za tak skorú odpoveď. Doplnila by som ešte niektoré údaje. Možno tak sa mi podarí zistiť ako ďalej. Dojčenie cez deň po 3hodinovej prestávke trvá 5-7min z jedného prsníka a potom 5-7 minút z druhého prsníka. Maličký na začiatku hltavo papá, jeden- dva krát sa odtiahne aby sa nadýchol, ale potom po chvílke pije kľudne a myslím, že pije dobre, ale mne sa zdá že celé dojčenie okolo 10 minút je krátko. Vačšinou je po 3hodinovej pauze po dojčení spokojný. Ale keď plače po hodinke, znovu ho dám k prsníku, čo ho očividne ukľudňuje, ale po tej hodinovej pauze pije len 3minútky, potom už mliečko nie je a malý by ešte chcel. Striedam prsníky aj opakovane, aj stláčam, ale keď mu nejde zlostí sa a plače. To sa mi stáva po hodinke. A takto sa nám to opakuje aj niekoľko krát za deň. V noci, keď máme 4 hodinovú pauzu, pije dobre spolu aj 18-20 minút. Počujem ako polyká. Vtedy je spokojný. Počet mokrých plienok je okolo 8-9. Zelená stolica je riedka a niekedy je ju výraznejšie cítiť. Pred začatím užívania senovky mal maličký stolicu žltú. Jeho pôrodná hmotnosť bola 3450gr. Pri prepustení mal 3200gr. Posledné váženie v 8,5 týždňoch mal 4890gr. Dnes máme 10 týždňov. Keby to bola nadprodukcia asi by som mala plnšie prsníky, a mne sa zdá že nie sú strašne naliaté, tvrdé. Aj keď viem, že to nieje merítko. Všetky Vaše videa mám dôkladne prezreté. Naše dojčenie vyzerá ako Vaše video č.2 - dobré pitie. Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem!

Milá Ingrid,

oceňujeme, že ste sa nám snažili k svojej pôvodnej otázke doplniť čo najviac informácií. Napriek tomu, rada cez internet bez pozorovania dojčenia a osobného rozhovoru, môže byť stále len vo všeobecnej rovine a nemusí vždy správne vystihnúť vašu situáciu. Pri reálnom stretnutí sa totiž môžu ukázať faktory a skutočnosti, ktoré sa v písomnej komunikácii neobjavia a ktoré môžu byť veľmi podstatné.

K tomu, čo píšete:

Dojčenie sa ťažko vyhodnocuje na základe akéhoľvek časového údaja. Pre pitie totiž nie je podstatný čas strávený na prsníku, ale skutočné pitie, čiže množstvo vypitého mlieka a tiež je dôležité správanie bábätka na prsníku.

K tomuto bodu si môžete pozrieť aj túto odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=212

Je dosť dobre možné, že ak synček pije tak, ako popisujete napríklad spomínaných 10 minút (skutočne intenzívne pije), a jeho pitie sa podobá na video č. 2, potom je takéto pitie postačujúce. Túto skutočnosť by potvrdzoval aj váš údaj o mokrých plienkach, ak sú skutočne dostatočne ťažké.

Je však dobré vedieť, že bábätká v prvom rade reagujú na tok mlieka. Vo všeobecnosti majú rady rýchly tok - vtedy sú spokojné (to by zodpovedalo tomu, čo píšete o svojom dojčení po 3-hodinovej prestávke či v noci po 4-hodinovej prestávke). Tok mlieka pri dojčení po hodinke je pravdepodobne pomalší. Riešením v takýchto situáciách nie je predlžovať intervaly dojčenia, ale naopak dojčiť častejšie. Je možné, že vaša situácia sa pomaly vyvíja do situácie, ktorá je popisovaná v Ako prekonať „štrajk“ v dojčení (hoci pravdepodobne ešte nie je celkom taká). Pokúste sa využiť opatrenia, ktoré sú v ňom popisované.

Na vyhodnotenie váhy by bolo potrebných viac údajov, minimálne aspoň váha niekedy okolo 4. týždňa. Tiež by bolo zaujímavé vedieť, ako pribral za posledné dva týždne.

Z toho celého, čo píšete, nevadí, že stolica je zelená, riedka alebo ju je cítiť. Toto nie je problém a to, že stolica takáto je, sa len časovo náhodne zhodlo so začiatkom užívania senovky. Ako najdôležitejšie na riešenie sa javí správanie synčeka, keď sa synček na prsníku "zlostí a plače". Toto nevyzerá byť dobrý znak vzhľadom na ostatné okolnosti, ktoré ste popísali. Skúste si pozrieť tento dokument a postupujte podľa neho. Je totiž možné, že aj dobre pijúce bábätko, ktoré dobre priberá, sa na prsníku hnevá v situáciách, keď je tok mlieka pomalší ako v iných situáciách. Zrýchlenie toku mlieka zvýšením tvorby mlieka môže v danej situácii pomôcť. Aj situácii, keď synček dobre pije a je spokojný, je dôležité, aby ste mu pomohli vypiť čo najviac mlieka stláčaním prsníka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zelená stolica pri dojčení II.