Kryoemrbyotransfer a odstavenie

Jana    10.06.2015, 20:00

Dobrý deň. Máme 10 mesačného dojčeného syna. Chystáme sa na kryoemryotransfer, chceme druhé bábatko. Lekár nám povedal, že to bude možné až po odstavení, nakoľko dojčenie može negatívne ovplyvniť výstelku maternnice a tým aj uhniezdenie emrya. Neviem si predstaviť odstaviť syna, prekonali sme obrovský dojčenský štrajk a teraz sa dojčíme ráno, naobed a hlavne pri uspávaní. Piť z fľaše nevie. Nechceme čakať do prirodzeného odstavenia, chceme, aby medzi deťmi bol menší vekov rozdiel. Ozaj je nutné prestať dojčiť? Nechceme znížiť šance na úspešné otehotnenie. ďakujem

Milá Jana,

dojčenie na určitú dobu potláča ovuláciu. Prejavuje sa to tak, že nevzniká folikul (v ktorom je vajíčko), nenastáva hormonálna stimulácia pre výstelku maternice, a tým pádom sliznica maternice nerastie. Keďže nenastáva ovulácia, nedochádza k uvoľneniu vajíčka, nevzniká žiadne embryo, ktoré by sa malo uhniezdiť vo výstelke maternice. A keďže nerastie sliznica maternice a nenastáva ovulácia, praktickým prejavom tejto situácie je to, že žena nemá v tomto období menštruáciu. Toto sa nazýva laktačná amenorea a pre dojčiace ženy je to normálny stav.

Akonáhle sa žene po pôrode začne obnovovať plodnosť (čo štatisticky nastáva pri dojčiacich ženách približne v 14 mesiacoch po pôrode, rozpätie však môže byť široké aj nadol aj nahor), táto situácia sa mení. Žene sa začne tvoriť folikul, na čo reaguje výstelka maternice rastom a prípravou na to, že keď folikul praskne a uvoľní sa vajíčko, ak sa oplodní, prichádza embryo do maternice s narastenou sliznicou a môže sa zahniezdiť. Ak sa tak nestane, narastená sliznica maternice čaká po ovulácii približne 13 dní, ak žiadne bábätko nepríde, hormonálna podpora pre sliznicu maternice sa stratí a žena dostane menštruáciu, v ktorej sa narastená sliznica maternice odlúči spolu s krvou.

Takže, ak už máte menštruáciu, máte ju preto, že sa vo vašom tele bez ohľadu na to, že dojčíte, obnovila plodnosť a prebiehajú všetky tieto javy súvisiace s plodnosťou. Z vašej otázky nie je zrejmé, či niekto vyhodnocoval, ako kvalitne u vás prebiehajú tieto javy súvisiace s plodnosťou. Ak by ste chceli, na Slovensku existujú lekári, ktorí vedia sledovať plodnosť v súlade s prirodzeným cyklom ženy, kedy je možné omnoho presnejšie určiť, kde konkrétne je možná príčina nejakej poruchy a liečiť špecificky priamo túto príčinu. Pozrite si viac na www.plodar.sk.

Dojčenie v čase, keď už máte pár cyklov menštruáciu, nijako vašu plodnosť neovplyvňuje. Nie je pravda, že ak chcete teraz znova podstupovať KET, musíte dieťa odstaviť. Pokračovaním v dojčení nijako svoje šance otehotnieť neznižujete. Rovnako z hľadiska dojčenia nie je problém podstúpiť hormonálnu stimuláciu pred KET, či už sa to týka užívania estrogénov (pretože sa bežne v materskom mlieku aj za bežných okolností vyskytujú), alebo progesterónu po KET. Jediný problém z tohto hľadiska súvisiaci s dojčením je, že oba tieto hormonálne prípravky znižujú tvorbu mlieka, čo špecificky v prípade, že vaše dojčené dieťatko je ešte malé a prekonali ste štrajk, nemusí byť úplne ideálne. Možno by stálo za to chvíľu počkať, kým sa dojčenie vášho dojčeného dieťaťa viac ustanoví a bude ochotné byť na prsníku bez ohľadu na tok mlieka, ktorý tam zažíva. Možno by toto mohol byť práve ideálny čas, kedy by ste mohli svoje príznaky plodnosti sledovať podľa metódy zo stránok o. z. PloDar a možno by ste zistili, že pre liečbu vašej plodnosti je potrebné omnoho menej intenzívny zásah, ako je KET.

Každopádne, ak sa pre KET rozhodnete, povzbudením pre vás môže byť aj táto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=270

Táto mamička podstúpila túto liečbu počas dojčenia staršieho synčeka a jej bábätká počaté z KET majú dnes viac ako 2 roky (a dojčia sa).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kryoemrbyotransfer a odstavenie