Krmenie babatka pri docasnom odluceni matky

melisa    25.04.2012, 08:36

mam 3 mesacneho syna, je plne kojeny. o dva mesiace (maly bude mat presne 5 mesiacov) musim absolvovat tyzdenny seminar, kazdy den 8 hodin vyucby. o syna sa vtedy bude starat manzel alebo babka. syna kojim na poziadanie, t.j. intervaly medzi papanim su cca 1,5 az 2 hodiny. a tu je problem s ktorym potrebujem poradit. ako prezit tento cas bez kojenia? neviem si vobec predstavit ako zvladne papanie alternativnym sposobom - napr. cievkou po prste resp. lyzicka (hlavne ako to zvladne manzel a babka), rozmyslam aj nad flasou, ale obavam sa, ze by sa pocas toho tyzdna mohol odstavit od prsnika. okrem toho na flasu by som ho musela naucit, kedze z nej nevie pit. dalsim problemom je ako vytvorit zasoby mlieka. chcem zacat odsavat a pripravit zasobu do mrazaku. netusim vsak v akom mnozstve namrazit jednotlive davky. 50 ml, 100 ml?????

Milá Melisa,

v tomto prípade by stálo za zváženie, či by nebolo možné, aby vám synčeka párkrát cez prestávku manžel alebo babka priniesli na dojčenie. Toto by totiž do veľkej miery celú záležitosť vyriešilo.

Okrem toho, ak by ste so synčekom skutočne nemohli 8 hodín byť, tak vo veku päť mesiacov môžete urobiť nasledovné:

a) pripraviť si zásoby odstriekaného mlieka (je lepšie mraziť ho v menších dávkach ako vo veľkých, 50ml môže byť rozumné množstvo)

b) keď budete preč, odstriekané mlieko zamiešať synčekovi do príkrmu (akéhokoľvek príkrmu, ktorý mu bude chutiť) a vo vašej neprítomnosti ho synčekovi babka či manžel môžu lyžičkou dávať.

c) keďže budete preč len osem hodín, tak stačí, aby synčekovi dávali toľko, koľko mu bude chutiť zjesť, nemusia ho do príkrmu nútiť, synček totiž môže veľa dohnať, keď prídete, a vynahradiť si to, čo cez deň nezjedol. Myslite na to, že v tomto veku sú deti, ktoré napríklad v noci 8 hodín spia (hoci sú skôr výnimka) a nejedia, takže ani váš synček v tomto prípade nepotrebuje počas tých ôsmych hodín jesť veľké množstvá jedla.

d) cievka po prste pravdepodobne v tomto veku už nie je riešením, je lepšie dať materské mlieko do príkrmu

e) fľaša nie je dobré riešenie, nepoužite ju, vaše obavy by sa mohli naplniť a synček by mohol mať problémy s dojčením; manžel s babičkou by kŕmenie lyžičkou mohli zvládnuť. Môžu tiež synčeka učiť piť z otvoreného pohárika (pohárik so sosáčikom je len iná forma fľaše).

Navyše okrem dojčenia potrebujete vyriešiť aj to, ako budú manžel či babka synčeka uspávať a bolo by dobré, keby v tom vopred získali nejakú zručnosť.

Pozrite si aj predchádzajúce odpovede pre mamičky, ktoré riešili podobné situácie:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=293

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=341

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=334



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Krmenie babatka pri docasnom odluceni matky