Zapcha

Adela    01.05.2016, 19:36

Dobrý deň. Chcem sa opýtať mám troj týždňové bábätko. Od začiatku som ju kojila ale keď sme boli u pediatricky vyskytla sa nám žltačka, tá nám kazala odstriekavat si mlieko a dávať 30ml materského a 30ml umelého (Beba HA) spolu do fľašky aby nabrala na váhe aby z nej odišlo žlté farbivo keďže pri prsniku zaspala a bola lenivá ťahať. Po dvoch týždňoch sa nemohla vykakat, doktorka povedala že to je ok, ale mne sa to nezdalo.. stále sa pučila a tlačila až scervenala niekedy a stonala. Tak som skúsila vysadiť Bebu a dať jej len materské do fľašky a pekné sa vykakala včera, dnes sme kúpili nutrilon proti zápche ktorý sme ale ešte neskusili. Do mliecka jej dávam dve kvapky probiotík Gaia a dnes zase celý deň nekakala. Tak sa chcem spýtať je to normálne? Môže sa kombinovať materské mlieko súčasné s umelým naraz? Bude vhodná voľba nasadiť jej ten Nutrilon? A teraz keď už tá žltačka ustúpila ju chcem znova začať kojit ale ešte stále pri tom zaspava takže sa bojím že mi zase schudne a žltačka sa vráti, pretože keď si odstriekavam tak viem presne koľko mi vypije z fľašky tak mám istotu že neschudne ale z prsniku neviem koľko si zoberie tak neviem či ju mám ešte nútiť papat a budiť ju alebo dokrmovat. Teraz mi spapa každé tri hodiny 90 ml, má tri týždne a jej pôrodná hmotnosť bola 3200 g. V pôrodnici schudla, a u doktorky po dvoch týždňoch sme mali 3360g. Koľko by mala tak zhruba priberat? Hlavne aby sa nám žltačka nevrátila.

Milá Adela,

je možné vrátiť sa k výlučnému dojčenie bez používania umelého mlieka a zároveň s tým sa prestať obávať návratu žltačky či neprospievania bábätka.

Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v osobnom kontakte s poradkyňou sa dá urobiť viacero krokov, vďaka ktorým vaše bábätko bude môcť byť výlučne dojčené, na prsníku nebude zaspávať pred tým, než sa dostatočne výdatne nadojčí a spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Takto budete vedieť sama posúdiť, či sa vaše bábätko dostatočne nadojčilo, bez toho, aby ste mali obavy, či získalo dosť mlieka.

Priberanie bábätka by malo následne potvrdzovať, že bábätko pri dojčení získava dostatok mlieka. Súčasne je dobré vedieť, že nie je možné určiť, koľko by asi malo bábätko priberať, pretože priberanie sa hodnotí podľa tzv. percentilových grafov a tie sú vyjadrením normálneho rastu detí, pričom niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile a to znamená, že priberá pomerne veľa a rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Vaše bábätko by malo priberať. Koľko presne nie je možné určiť, ale mali by ste vidieť hmotnostný prírastok.

Je teda možné vrátiť sa k výlučnému dojčeniu tak, aby bábätko priberalo, prospievalo. Umelé mlieko v tejto situácii nepredstavuje žiadne riešenie. Bábätku, ktoré nezískava na prsníku dostatok mlieka, dokážeme pomôcť zlepšením dojčenia a to by vždy mal byť prvý krok pred tým, než sa zvážia ďalšie možnosti. Umelé mlieko by malo byť až úplne poslednou možnosťou, keď všetky ostatné spôsoby, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, zlyhali. Spoločne s poradkyňou bude dôležité prejsť v osobnom kontakte tieto kroky pre zvýšenie príjmu mlieka bábätka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť situácie, v ktorej bábätko nezískava dostatok mlieka a zaspáva na prsníku.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Pre dokŕmenie bábätka nie je nutné používať fľašu. Bábätká nie sú pri satí "lenivé", nezaspávajú preto, že si mlieko „nedokážu vytiahnuť“ alebo preto, že ich dojčenie „vyčerpáva“. Presný opak je pravdou - pitie z fľašky je pre bábätká náročnejšie. Bábätká na prsníku „neťahajú“, nezískavajú mlieko vysávaním mlieka z prsníka. Bábätko sa musí správne prisať a následne stimuluje svaly prsníka matky k tomu, aby vypudzovali mlieko. Bábätko teda len pije mlieko, ktoré mu strieka do úst. To, čo sa v skutočnosti deje je, že bábätká reagujú na tok mlieka. Ak je pomalý, zaspávajú na prsníku a o chvíľu sa chcú prisať znovu. Toto je možné zlepšiť úpravou prisatia, aby bábätko získavalo lepší tok mlieka. Pozrite si toto video a prečítajte si k nemu aj vysvetlenie tejto situácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/video-o-dojceni-10/

Ak bábätko dokrmujete, je dôležité to robiť tak, ako ste videli vo videu – pomocou cievky priamo na prsníku a prestať na toto používať fľašu - tá môže totiž celé satie a pitie na prsníku zhoršovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ako cievku na zostrojenie laktačnej pomôcky použite cievku CN-01, ktorú kúpite v zdravotných potrebách. Je najlepšie, ak vám jej používanie ukáže laktačná poradkyňa.

Pri dokrmovaní môžete kombinovať materské mlieko s umelým mliekom, bohužiaľ jedným z rizík používania umelého mlieka je aj zápcha bábätka a toto je jeden z množstva dôvodov, pre ktoré by sa umelé mlieko malo používať len, ak je to absolútne nevyhnutné a nie ako prvá možnosť či ako "liečba žltačky". Probiotiká nemajú túto situáciu ako zlepšiť, materské mlieko probiotiká obsahuje a obsahuje ich v dostatočnom množstve. Novorodenecká žltačka môže upozorňovať na nedostatočný príjem mlieka zo strany bábätka, ale matke by sa nemalo v takom prípade ako riešenie navrhnúť neriešiť dojčenie a len pridať do výživy dieťaťa fľašu s umelým mliekom, pretože takéto riešenie nepomôže odstrániť príčinu, prečo bábätko pri dojčení nezískava dostatok mlieka, práve naopak, použitie fľaše ešte viac zhorší prisatie bábätka. Z dlhodobého hľadiska toto riešenie nepomôže ničomu. Samotná žltačka ako taká nie je problém. Zvýšené hladiny bilirubínu bábätko nijako neohrozujú a nepredstavujú preňho žiadnu záťaž. Zvýšené hladiny bilirubínu sú príznak – symptóm toho, že je potrebné zlepšiť dojčenie. Nie je potrebné ich liečiť alebo akokoľvek znižovať. Je potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. A to sa dá bez použitia fľaše.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Nemusíte sa obávať, že sa žltačka vráti. Zlepšite v kontakte s poradkyňou dojčenie. Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.

Bližšie vysvetlenie žltačky vám poskytne táto naša predchádzajúca odpoveď: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=800



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok