Zavádzanie príkrmov

Bernadeta    20.03.2024, 15:27

Dobrý deň, synček bude mať 7 mesiacov, je plne kojený. Cca pred dvoma týždňami sme začali so zavádzaním príkrmov ale nikam sme sa zatiaľ neposunuli. Všetko odmieta, vyplúva alebo strašne plače. Môže to mať na neho nejaký negatívny dopad? (Všade strašia s imunologickým okienkom, anémiou keď nebude príkrmy a pod.) Pozn.: malý má aj atopický ekzém. Ďakujem.

Milá Bernadeta,

nemusíte sa obávať. Pokiaľ vaše dieťatko má možnosť dojčiť sa podľa svojich potrieb, získava dostatok materského mlieka, priberá a prospieva, nie je dôvod sa nikam ponáhľať. Bábätká začínajú prejavovať záujem o jedlo typicky okolo 6 mesiaca, niektoré deti skôr, veľká väčšina detí až v priebehu 7 mesiaca. Vytvorte podmienky pre papanie tak, aby išlo o hru, zoznamovanie sa s rôznymi chuťami, vôňami a konzistenciou potravín, bez dôrazu na to, aby dieťatko niečo reálne spapalo. Nechajte ho vziať si z taniera vaše jedlo, o ktoré prejaví záujem. Deti majú záujem o skutočné rodinné jedlá, o napodobňovanie dospelých pri jedení.

Ženám sa často hovoria informácie, ktoré v skutočnosti pochádzajú zo stratégií firiem vyrábajúcich umelú komerčnú výživu (najmä predstavy o tom, koľko jedál denne má už dieťa po 6 mesiaci zjesť a nahradiť nimi dojčenie) a medzi takéto predstavy patrí aj neexistujúci konštrukt o „imunologickom okne“. Touto teóriou, ktorá nie je podporená vedeckými dôkazmi, ženy strašia tak často, že medicínsky tím MAMILY zložený z pediatričiek a ďalších lekárok a lekárov vypracoval tento podrobný článok, ktorý vám vysvetlí všetko o teórii imunologického okna:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy-a-imunologicke-okno/

Namiesto zložitých teórií máme pre vás krátku, jednoduchú ale komplexnú prednášku o tom, ako sa vlastne po 6 mesiaci bábätká učia jesť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/

ktorá vás upokojí a poskytne vám praktické informácie, podporu a povzbudenie. Okrem toho máme pre vás tieto tipy, ako zvýšiť chuť bábätka do jedla:

1) Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte ani dieťatku dojčenie neodmietajte.
2) Nenúťte dieťatko do jedla. Netlačte na naňho.
3) Začnite tým, že mu budete v prvom rade ponúkať jedlá, ktoré má rado. Z nich vychádzajte, keď sa mu budete snažiť dávať nové jedlá - dávajte mu podobné jedlá ako tie, čo mu už chutia.
4) Mnohé takéto deti nemajú rady, keď sa im do jedla snažíte miešať niečo nové.
5) Dávajte mu čo najviac toho, čo má rado.
6) Skúste postupne vytvárať príležitosti, aby sa mohlo hrať s novým jedlom, chytať ho bez toho, aby ste chceli, aby ho jedlo. Takéto deti potrebujú veľa príležitostí na skúmanie jedla a veľa šancí na ochutnanie.
7) Väčšinou nefungujú stratégie typu "vidieť iné deti jesť", "nechať ho vyhladovať", "dať do pusinky niečo, keď sa nedíva", "dávať mu vybrať, že bude jej toto alebo nič" a podobne.
8) Nerozprávajte pred dieťatkom o tom, že "nechce papať".
9) Väčšinou nefunguje žiadne "podplácanie" darčekmi, hračkami, tanierikmi, sladkosťami.

Ak nie je konkrétny dôvod, nemá zmysel sa obávať anémie. V tejto súvislosti môže byť pre vás zaujímavý aj tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-pupocnik/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zavádzanie príkrmov