Ako prísť o mlieko?

Lejla    30.07.2012, 14:13

Dobrý deň. Mám doma 8 dňovú dcérku. Malú dojčím ale dokrmujem ešte Nutrilonom. Mlieka by som aj mala dosť ale mám veľké bolesti bradaviek a sú popraskané. Tie bolesti sa už nedajú zvládať a to nielen pri dojčení alebo odsávaní ale stále... Chcela by som sa opýtať ako by som mohla prirodzene prísť o mlieko prípadne s nejakými tabletkami ktoré by som zohnala bez lekárskeho predpisu. Na internete som čítala rady že si mám odsávať len trošku ak sa dá čo najmenej, prsia sťahovať elastickým obväzom, prípadne prikladať studené alebo octanové obklady. Nemôžem si s tým ublížiť? Malú chcem kŕmiť iba Nutrilonom. ďakujem

Milá Lejla,

skontaktujte sa ihneď s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám dokáže s bolesťami pomôcť. Bolesti bradaviek a prsníkov, popraskanie bradaviek a to, čo popisujete, sa dá riešiť tak, aby ste mohli ďalej dojčiť.

Je pochopiteľné, že pri takejto úrovni bolesti sa ukončenie dojčenia javí ako jediné možné riešenie, pretože táto bolesť dokáže byť jedna z najhorších bolestí, aké existujú. Ale existuje úľava a pomoc.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Sme presvedčení, že vám prekvapí, ako toto môže pomôcť a zmeniť vám pohľad na dojčenie.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dcérku prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

A potrebujete cielenú liečbu, pre ktorú je dôležité, aby ste začali používať postupy, ktoré vám pomôžu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

A špecificky vo vašom prípade môže používanie fľašky spôsobovať aj problém so správnym prisávaním, čo zhoršuje aj ranu na prsníku. Na vyliečenie tejto rany je odstránenie fľašky podmienkou. 

K Vašim ďalším otázkam nájdete odpovede tu: 

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=319

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=93

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=344



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako prísť o mlieko?