Žlté mlieko

Lenka    23.12.2021, 10:28

Dobrý deň, mám 16 mesačnú dcérku a problém s pravidelným upchavanim prsníkov. Užívam lecitín 2x denne od dr.max. Dnes som si však pri odstriekavani všimla, že z upchateho kanálika mlieko nestrieka ale tečie a je žlté. Z iných kanálikov je biele. Je to prosím v poriadku? Stále je tam biela bodka, ktorá keď sa povolí tak mliečko tečie ale o chvíľku sa opäť akoby upchal. Dakujem

Milá Lenka,

materské mlieko môže mať žltú farbu. V prípade zablokovaného mliekovodu, môžete pozorovať aj mlieko hustejšej konzistencie, inej chute, či farby. To samo o sebe nepredstavuje dôvod na obavy. Opakujúca sa situácia zablokovaných mliekovodov však má príčinu, ktorú je možné odhaliť. Odporúčame vám stretnúť sa s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste prešli možné príčiny. Častou príčinou opakujúcich sa zablokovaných mliekovodov je používanie cumlíka, fľašky, rôznych tréningových pohárikov, či kapsičiek na príkrmy. Existujú aj iné možné príčiny, ktoré má zmysel vylúčiť. Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia) a predchádzaním tomuto stavu. Pre zlepšenie vyprázdňovania prsníka si pozrite tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Aj pri staršom bábätku je možné upraviť polohu bábätka tak, aby jeho prisatie bolo lepšie. Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.

Okrem toho sú aj ďalšie opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky.

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.

g) pokračujte v užívaní lecitínu,  v dávke 1200 mg 4x denne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Žlté mlieko