Dojcenie a celkova anasteza

vladimira    28.12.2021, 12:34

Dobry den,3,5 rocny syncek ide na opravu zubkov v CA ktora bude trvat asi 2-3 hod. len sa chcem opytat kolko pred sa moze dojcit? Citala som ze 6 hod,niekde 4 a niekde 2 hod.Neviem podla coho sa mam riadit.Neviete prosim poradit?A po mozem hned dojcit? vdaka za radu.V.

Milá Vladimíra,

čo sa týka dojčenia pred operáciou - na túto tému dostanete rozporuplné informácie. Mnohé z nich pochádzajú buď z nepochopenia materského mlieka a jeho zloženia alebo z toho, že ak sa matka dozvie, že nemá dojčiť od polnoci pred operáciou (keďže celková anestéza sa väčšinou spája s operáciou), tak sa predpokladá, že človek odvtedy spí, ale neuvažuje sa o tom, že dojčené deti sa v noci budia a potrebujú byť dojčené.

Materské mlieko sa z tohto hľadiska považuje za "čistú tekutinu" a žalúdok bábätka s materským mliekom sa vyprázdňuje veľmi rýchlo (priemerne za 47 minút), a preto je možné dojčiť do času 2 hodiny pred celkovou anestézou (hoci toto nie je niečo, čo vám musia uznať, vzhľadom na to, že ľudia nepoznajú vlastnosti materského mlieka, jeho stráviteľnosť a predpokladajú, že dojčenie je analogické s príjmom potravy). Tie dve hodiny bezprostredne predchádzajúce operácii skúste prežiť tak, že dieťatko zabavíte, pripravte si špeciálne na tento účel niečo, čo by ho zaujalo. Na túto tému existuje dostatok štúdií.

Po celkovej anestéze môžete dojčiť hneď, ako dieťatko bude mať chuť a vyjadrí záujem o dojčenie. Nemusí byť predtým schopné vypiť nič iné. Ak má záujem dojčiť a prisaje sa a bude piť, tak dokáže koordinovať všetko potrebné na to, aby aj piť mohlo. Dojčenie po zákroku mu najviac zo všetkého pomôže od bolesti i strachu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a celkova anasteza