Operácia oči a dojčenie

Maria    02.01.2022, 21:23

Dobrý deň, chcem podstúpiť operáciu očí, no pri niektorých typoch zákrokoch je písané, že sa neodporúča tehotným a dojčiacim matkám. Vedeli by ste mi vysvetliť prečo? Nevyjadrujú sa tam. Zaujíma ma, ako to môže ovplyvniť dojčenie. Ďakujem.

Milá Mária,

z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste túto operáciu nemohli podstúpiť. Vo všeobecnosti tehotenstvo spôsobuje zmeny, z dôvodu ktorých sa odporúča odložiť laserovú operáciu očí v období tehotenstva a potom rok po pôrode, aby sa situácia s očami stabilizovala. Ale toto nesúvisí s dojčením, ale s tehotenstvom. Rok po pôrode je možné už operáciu absolvovať a dojčenie v tom nehrá rolu.

Nie je problém používať kvapky, ani antibiotické či kortikoidy, do očí, a tiež nie je problém z hľadiska dojčenia, aj keby ste potrebovali antibiotiká celkovo. Pri liekoch proti bolesti je takisto bezpečnejšie pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Operácia oči a dojčenie