Alkohol a dojcenie

Lucia    22.01.2022, 13:10

Dobry den, viem,ze je to casta otazka ale pre istotu- ako som pochopila z odpovedi, aj keby som vypila flasu vina,mozem v klude dojcit dalej? Dakujem velmi pekne za odpoved. Robite skvelu pracu

Milá Lucia,

ďakujeme za vaše milé slová. Tešíme sa, že ste vyhľadali náš článok o tejto téme, v ktorom ste sa mohli dočítať tieto informácie:

Nie je dôvod domnievať sa, že piť alkohol alebo sa stať na materskej dovolenke alkoholičkou, je dobrý nápad. Nie je vhodné povzbudzovať ľudí k tomu, aby pili alkohol. Alkohol nemá pre ľudské telo žiadne pozitíva. A je ideálne, ak ľudia alkohol nepijú. Ale realita je, že ľudia niekedy alkohol pijú. A otázka je, čo majú urobiť s dojčením, ak si alkohol dajú. Vtedy si treba uvedomiť nasledovné:

Pomáhame dojčiť všetkým ženám – nielen dokonalým ženám, ktoré dokážu napĺňať ideál abstinujúcej matky, ktorá nikdy nepije alkohol – vieme, že tieto ženy riešia iné dilemy ako len štandardný moralizujúci výrok: „Keď dojčíte, tak nepite.“ Pre niektoré ženy táto otázka znie úplne inak. Môžeme zatvárať oči a hovoriť si: „Mňa nezaujíma, že vy nedokážete nikdy nepiť alkohol. Je to jednouché, skrátka abstinovať a potom až je v poriadku dojčiť.“ Ak budeme realistickí, uvedomíme si, že tento postoj neodráža realitu života žien, ktoré sú v inej situácii. Takže ich otázka znie: „Teraz som vypila alkohol. Mám alebo nemám dojčiť?“ Ak nebude dojčiť, tak to bude znamenať, že dieťa bude vystavené rizikám nedojčenia a stratí ochranu dojčením. Dojčenie má obrovský význam pre zdravie dieťaťa. Ak matke, ktorá vypijla alkohol povieme, že nemá dojčiť, tak ešte zhoršujeme situáciu jej dieťaťa.

Dojčenie nie je určené len pre ľudí s dokonalým životným štýlom. Je potrebné brať do úvahy aj realitu života a vidieť, že dojčiace ženy sú veľmi rôzne, nie všetky zvládnu roky abstinencie od alkoholu počas dojčenia. Navyše z hľadiska dojčenia nie je alkohol v ničom iný ako mnohé iné látky. Do materského mlieka sa ho z pohľadu dojčeného bábätka dostáva zanedbateľné množstvo. Nie je potrebné, aby ste si mlieko odsávali alebo vylievali alebo namiesto nadojčenia dieťaťa dávali umelé mlieko. Pri alkohole počas dojčenia je skôr problém opitosť či neschopnosť postarať sa o dieťa či zaistiť jeho bezpečie z dôvodu alkoholizmu, nie príležitostný pohár piva či vína. Pitie alkoholu (bez ohľadu na to, či žena dojčí alebo nie) je rizikový faktor pre spoločný spánok.

Mnohé vysvetlenia o dojčení a alkohole vyznievajú tak, ako keby bolo lepšie prestať dojčiť, aby si matka mohla dať alkoholický nápoj alebo si počas sviatkov, či na svadbe alebo na oslave pripiť, alebo že by si mala po vypití alkoholu odstriekať mlieko, vyhodiť ho a dať namiesto toho umelé mlieko. Takéto nesprávne predstavy často vedú k tomu, že matky majú pocit, že môžu dojčiť len, ak si nikdy žiaden alkoholický nápoj nedajú, a tým pádom môžu mať pocit, že ich dojčenie obmedzuje v spoločenskom živote, čo môže byť jeden z motívov na priskoré odstavenie dieťatka. Pri vypití alkoholu matkou sa situácia niekedy prezentuje tak, ako keby materské mlieko stratilo svoju výnimočnosť a hodnotu tým, že si matka dá alkoholický nápoj - a to tak nie je. Okrem toho sa málokedy berie do úvahy to, že mnohé dojčiace sa deti už vlastne nie sú bábätká, ale staršie deti - mnohokrát sa dokonca túto otázku pýtajú matky dojčených detí, ktoré majú viac ako rok či dva.

Jeden z faktorov, ktorý sa takmer vôbec neberie do úvahy, je význam dojčenia nielen pre zdravie dieťatka, ale aj pre zdravie matky. Riziká odstavenia spôsobené oprávnenou túžbou niektorých matiek, aby sa už mohli zbaviť nezmyselných obmedzení spojených s dojčením, sú príliš vysoké.

Svetovo uznávaný farmakológ dr. Thomas Hale vo svojej knihe na základe vedeckých štúdií píše, že „absolútne množstvo (dávka) alkoholu, ktoré sa do materského mlieka dostáva, je vo všeobecnosti nízke a je funkciou hladiny v krvi matky“. Inými slovami to znamená, že toto pre dieťatko nepredstavuje problém, pretože v materskom mlieku je množstvo, o ktorom nemá zmysel uvažovať. Táto skutočnosť sa odvíja aj od toho, že v materskom mlieku sa môže nachádzať len to malé množstvo alkoholu, ktoré sa nachádza v matkinej krvi (a alkohol v krvi sa meria v promile). O alkohole v materskom mlieku preto nemá z praktického hľadiska zmysel uvažovať. Z tohto všetkého vyplýva, že nie je potrebné po vypití alkoholu čakať či odstriekavať a vylievať mlieko, matka môže normálne bez obmedzení pokračovať v dojčení. Časovať dojčenie podľa pitia alkoholu nie je praktické ani ľahko realizovateľné. Vzhľadom na zanedbateľné množstvo alkoholu v materskom mlieku nemá zmysel časovať dojčenie podľa toho, kedy matka vypila alkohol.

Pre niektoré matky bude možnosť dať si príležitostne alkohol znamenať, že budú dojčiť dlhšie, pretože pre niektoré z nich môže byť pri viacerých deťoch ťažko zvládnuteľné to, aby dlhé roky vôbec nikdy žiaden alkohol nepili. 

Paradoxne, na druhej strane sa vyskytujú predstavy, že napríklad pivo (napríklad „čierne pivo“) je dobré pri dojčení piť, lebo to podporuje tvorbu mlieka. V tomto ohľade je dobré vedieť, že alkohol nezvyšuje tvorbu mlieka. Pitie piva teda nie je spôsob ako zvýšiť tvorbu mlieka.

Druhá vec je, že odporúčania pre dojčiace matky sú formulované v predstave, že žena bude dojčiť pár týždňov či mesiacov, a tým pádom by to „mala vydržať“. Ale my pracujeme na tom, aby sme zvýšili (a darí sa nám to) počet detí, ktoré sú dojčené 3 či 4 roky. A teraz si zoberte, že žena má 2 deti, a teda hovoríme o napríklad 8 rokoch dojčenia týchto dvoch detí, tak potom sa nám bežne stáva, že tieto ženy nám píšu alebo sa na nás obracajú s otázkami ako napríklad: „Máme ísť na svadbu a to si naozaj ako dojčiaca matka nemôžem dať ani prípitok? Lebo ak to tak je, tak ja teda odstavím, aby som si mohla dať aspoň pohár šampanského.“ A znovu sa bavíme o tom, že otázka pre mnohé skupiny žien otázka nestojí tak, že „nie je pre mňa problém nepiť alkohol, a preto nebudem piť počas celej doby dojčenia.“ To, že žena odstaví pre to, aby si mohla konečne dať pohár piva či aby mohla ísť na svadbu, je úplne realistický scenár, ktorý opakovane vidíme. A dieťa tak môže prísť o niekoľko rokov dojčenia, ktoré chráni jeho zdravie.

Navyše, keď sa budete zaoberať farmakokinetikou alkoholu, tak sa môžete pozrieť na túto logiku: Alkohol, ktorý ľudia pijú, sa vyjadruje v percentách. Človek teda pije v nápoji určite percento alkoholu. Ale keď ho vypije, tak v krvi sa nachádza už len určité promile (to znamená tisícina) alkoholu. Promile (tisícina) je veľký rozdiel oproti percentu (stotina). A v materskom mlieku sa môže nachádzať jedine to, čo je v matkinej krvi, teda nie to, čo matka vypije. V materskom mlieku sa teda po vypití alkoholu matkou buď nenachádzajú žiadne alebo len stopové množstvá alkoholu. Takéto množstvá alkoholu sa bežne nachádzajú v nápojoch typu džús a nikto ich nepovažuje za alkoholické nápoje. Nehovoriac o tom, že reálne po vypití malého množstva alkoholu, je dokázané, že v materskom mlieku nebude žiadny alkohol. Pretože, ak sa bavíme o 0,006 % alkoholu v mlieku, tak sa bavíme o množstve, ktoré je naozaj zanedbateľné. Zo štúdií je známe, že metabolizmus alkoholu pri dojčiacich ženách spôsobuje, že sa v krvi dojčiacej ženy (a následne v materskom mlieku) nachádza ešte menej alkoholu než, keď rovnaké množstvo alkoholu vypije nedojčiaca žena. 

A navyše existujú aj iné štúdie (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24118767), ktoré ukazujú, že dojčené deti matiek, ktoré pili alkohol, nemali žiadne problémy. Nehovoriac o tom, že ak sa ukázali drobné motorické odchýlky, tak je veľmi pravdepodobné, že tieto boli spôsobené pitím alkoholu v tehotenstve.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alkohol a dojcenie