Babatko sa nechce cez den prisat

Lucia    24.01.2022, 14:33

Mam 11 tyzdnovu dcerku, poslednych par dni strajkuje na prsniku. Uz sme mali raz tento problem, dovod bol pokles laktacie, aj s pomocou laktacnej poradkyne sa nam mliecko rozbehlo a vsetko bolo dobre az teraz sa zasa dcera nechce prisat a na prsniku sa metie. Mam velmi vela mlieka ktore strieka a myslim si aj ze je pre nu prud velmi silny. Nechcem si odsavat lebo to by situaciu este zhorsilo, ale ona sa na tak plny prsnik nechce prisat. Prosim vas co mozem robit? Nemoze to byt aj tym, ze uz nechce tak casto pit? Ja jej stae ponukam tak raz za hodinu co doteraz akceptovala. Ma dost mokrych/okakanych plienok aj krasne pribera. Dakujem

Milá Lucia,

vzhľadom na to, že čo píšete o situácii v minulosti a na súčasný opis situácie, vám v tejto situácii odporúčame znova sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou MAMILY, s ktorou ste situáciu riešili predtým. To, čo popisujete, je najlepšie odlíšiť v osobnom kontakte. Trávte s bábätkom čas počas dňa vo fyzickom kontakte, aby ste mohli vystihnúť jeho pripravenosť na dojčenie a prsník mu ponúkajte vždy, keď by oň prejavilo záujem. Ak sa odmietne prisať, nenúťte bábätko do dojčenia. Ak by sa prisalo, je dôležité vyhodnotiť, ako jeho nespokojnosť súvisí s reakciou na tok mlieka. Toto je kľúčové vyhodnotiť v osobnom kontakte najmä pre to, čo popisujete o striekaní mlieka a silnom prúde mlieka pri dojčení. Paradoxne niekedy je možné, aby takto bábätko reagovalo na pokles toku mlieka, hoci všetky vonkajšie prejavy sa zdajú byť reakciou na prílišný tok mlieka a bábätko naďalej priberá a prospieva. Ak by bábätko reagovalo na príliš rýchly tok mlieka, toto by sa malo zlepšiť úpravou prisatia bábätka, pretože správne prisaté bábätko dokáže tok mlieka regulovať. Ak by išlo o situáciu, v ktorej by bábätko reagovalo na nižší tok mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou urobíte kroky, ktoré všeobecne popisuje tento dokument:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Babatko sa nechce cez den prisat