Obnovenie laktácie u 7 mesačného

Lýdia    03.02.2022, 18:27

Dobrý deň, mám 7 mesačného syna s ktorým prežívam dojčenský štrajk. Do 3 mesiaca som s dojčením nemala problémy, syn priberal veľmi pekne. Od narodenia sme však bojovali s kandidou do pol roka ju mal syn až 5x, absolvovali sme rôzne vyšetrenia, 2 hospitalizácie kvôli neprospievaniu a jednu hospitalizáciu bol syn sám 4 dni na jiske kvôli úrazu. Prežívala som veľký stres, ktorý pretrváva do dnes. Všetko toto prispelo k zníženiu laktácie, syn sa odťahuje, keď po dlhšej dobe začne tiecť mlieko, nechce sa opätovne prisať, iba v spánku aj to len na jeden prsník. Dokrmovanie z fľaše odmieta, takže ho kŕmim lyžičkou. Toto horšie obdobie trvá už 2 mesiace, prakticky sa dojčí veľmi málo. jeden prsník sa vyprázdni cca za 6 hod. Ciká len 3 plienky za deň čo tiež nie je dobré. Dnes sa mi ho podarilo cez deň priložiť na fitlopte ale prehltne 2x, pretože viac mlieka už nemám. Chcem sa opýtať je možné túto situáciu zlepšiť a laktáciu obnoviť častým prikladaním, užívaním byliniek na úroveň, ktorá postačuje pre 7mesačné dieťa keď to už došlo do takejto situácie? Ako často ho mám prikladať na prsník? Syn odmieta fľašu aj cievku na prsníku, umelé mlieko vypľúva.

Milá Lýdia,

v tejto situácii vám odporúčame osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Existujú totiž všeobecné rady, ako v tejto situácii postupovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktoré zahŕňajú opatrenia pre zvyšovanie tvorby mlieka a vystihovanie príležitostí, v ktorých by bábätko bolo ochotné sa prisať, pričom v tomto veku sa vhodné zamerať sa aj na kalorické jedlá pre bábätko, ale zo všetkého najviac momentálne potrebujete tieto odporúčania ušiť na mieru vašej konkrétnej situácii a vypracovať spoločne s laktačnou poradkyňou plán, čo všetko sa dá v tejto situácii urobiť a prehodnotiť tento plán na ďalších stretnutiach. Súčasťou tohto plánu by malo byť vyhodnotenie, akým spôsobom teraz zvyšuje tvorbu mlieka, či toto nie je potrebné nejakým spôsobom upraviť. Súčasne je dôležité vystihovať chvíle, kedy by bábätko bolo ochotné sa prisať. Keď sa pýtate, ako často bábätku ponúkať prsník, odpoveď by sa mala odvíjať od toho, ako sa bábätko správa. Niektoré bábätká v tejto situácii sú ochotné sa prisať, ak sa dojčenie spojí s pohybom, pohupovaním sa na fitlopte, či chôdzou, prípadne, ak sa dojčenie spojí s pohybom a súčasne sa bábätku ponúkne prsník tak, že je v šatke alebo nosiči. Má zmysel vystihovať chvíle, kedy je bábätko v polobdelom stave, keď zaspáva, či sa zobúdza. Môže pomôcť tráviť čas s bábätkom v kontakte koža na kožu, ponúkať mu prsník pri hre s hračkami, pri spoločnom kúpeli. Laktačná poradkyňa vám ponúkne ďalšie praktické tipy a okrem toho vám poskytne psychickú podporu a povzbudenie, ktoré vzhľadom na to, že toto je pochopiteľne náročná situácia, určite potrebujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obnovenie laktácie u 7 mesačného