Dlhodobé užívanie senovky a benediktu na podporu dojčenia

Veronika    04.04.2022, 17:13

Dobrý deň, takmer rok výlučne dojčím synčeka avšak len s podporou senovky a benediktu, nemôžem znížiť dávkovanie pod 3x2 tablety z oboch byliniek, lebo prichádzam o mlieko, nepomôže časté prikladanie a ani odstriekavanie, tvorba ide dole aj keď sa malý snaží a je trpezlivý. Chcem sa spýtať, či nemá dlhodobé užívanie (rok) vedľajší účinok na naše zdravie. Prípadne, či by som to mohla zameniť napr.za moringu, keďže by som chcela dojčiť aj po roku. Ďakujem za odpoveď.

Milá Veronika,

nemusíte mať obavy ani strach z toho, že ste mali bylinky vysadiť skôr. V týchto situáciách môžu bylinky pomôcť stabilizovať situáciu a vysádzať by sa mali postupne a až vtedy, keď je zrejmé, že je s dojčením všetko v poriadku. V týchto situáciách odporúčame byť dlhodobo v kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY, ktorá vašu situáciu dobre pozná a spoločne si vytvorte plán na postupné vysadenie byliniek tak, aby sa dojčenie udržalo. To, čo je dôležité, je ochota bábätka prisávať sa a ostať prisaté na prsníku. Píšete, že bábätko sa „snaží a je trpezlivé“. Toto je dôležité a časom bude možné bylinky vysadzovať bez ohľadu na to, ako to ovplyvní tvorbu mlieka, pretože dôležité je, aby bábätko bolo ochotné sa prisávať a dojčiť.

Vo všeobecnosti by človek mal užívať bylinky či výživové doplnky vtedy, keď je na to konkrétny dôvod. Bylinky, ktoré spomínate, sa majú v prípade zvyšovania tvorby mlieka užívať dovtedy, kým nie je situácia s dojčením uspokojivá a až potom sa môžu začať vysadzovať a aj to pomaly, nie naraz, ale postupne. Ak chcete, môžete užívať moringu, ale v prípade, že ňou chcete nahradiť bylinky, ktoré teraz užívate, poraďte sa o postupe so svojou laktačnou poradkyňou. Moringa aj senovka a benedikt sú bylinky, ktoré je možné užívať dlhšiu dobu, ich účinok na zdravie je priaznivý, pre tento účinok ich dlhodobo používajú aj iní ľudia v snahe zlepšiť niektoré oblasti svojho zdravotného stavu. Niekedy existujú prípady, keď je nutné bylinky používať dlhodobo a je to možné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhodobé užívanie senovky a benediktu na podporu dojčenia