Byliny na podporu laktace dlouhodobě-vliv na dítě?

Jana    11.04.2022, 13:03

Již cca 4mesice užívám Benedikt 3x4 denně, Pískavice 3x4denne. Může, případně jaký vliv má na dítě v mléce, když nakojim od 150-350ml denně (jen hrubý odhad). Zda a v jaké míře přestupuje do mléka? A jak nejlépe byliny vysazovat, zda vůbec. Dítě, 15mesicu. Velmi děkuji.

Milá Jano,

vo všeobecnosti by človek mal užívať bylinky vtedy, keď je na to konkrétny dôvod. Bylinky, ktoré spomínate, sa majú v prípade zvyšovania tvorby mlieka užívať dovtedy, kým nie je situácia s dojčením uspokojivá a v niektorých prípadoch ide o dlhšiu dobu užívania a až potom sa môžu začať vysadzovať a aj to pomaly, nie naraz, ale postupne. Je možné ich užívať aj dlhodobo, v drvivej väčšine prípadov to však nie je potrebné, ak sa dbá na ostatné opatrenia pre zlepšenie dojčenia, s ktorými by žene mala pomáhať profesionálna laktačná poradkyňa: dôsledná úprava prisatia bábätka počas dojčenia, stláčanie prsníka, keď už nepije, striedanie prsníkov, ak už bábätko nepije aj napriek stláčaniu, dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku, ak je to potrebné, vytvorenie priestoru pre časté výdatné dojčenie vďaka neustálemu kontaktu s bábätkom, častému noseniu, spoločnému spaniu a nepoužívaniu cumlíka, fľaše či klobúčikov. Niekedy existujú prípady, keď je nutné bylinky používať dlhodobo a je to možné, bábätko neužíva tieto bylinky spoločne s matkou. Najčastejšie sa to však deje v prípade, kedy sa súčasne nerobia ďalšie kroky pre zlepšenie dojčenia v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Byliny na podporu laktace dlouhodobě-vliv na dítě?