Strata menstruacie

Katarína    28.04.2022, 19:16

Dobrý deň, po polroku od porodu som dostala menstruaciu. Syn (8m) bol prve tri tyzdne vylucne dojceny, nasledne dva mesiace dojceny a podavane UM z flase a od svojich cca troch mesiacov je opat vylucne dojceny. Po prvej menstruacii som uz dalsiu nedostala. Moze to byt tym, ze syn sa zacal dojcit ovela viac (pravdepodobne rast zubov)? Alebo bude pricina inde a mam to riesit s gynekologom? Tazkosti nemam a tehotenstvo je absolutne vylucene. Dakujem

Milá Katarína,

návrat menštruačného cyklu po pôrode u mnohých žien neprebieha tak, že po prvom krvácaní nasledujú pravidelné menštruačné cykly. Častokrát sa stane, že žena po prvom krvácaní znova pozoruje ďalšie krvácanie až po niekoľkých týždňoch. Toto samo o sebe nepredstavuje dôvod na obavy. Do budúcna vám môže pomôcť začať sledovať svoje znaky plodnosti, napríklad prostredníctvom tejto metódy:

www.plodar.sk

pretože, ak by ste mali tieto informácie, možno by ste videli, že ešte stále nenastala ovulácia, a menštruácia môže nasledovať až po tom, čo prebehne ovulačný jav. A áno, menštruačný cyklus citlivo reaguje na stres a náročná starostlivosť o bábätko je pre organizmus záťažou, ktorú môže vyhodnotiť tak, že odsunie plodnosť, pretože momentálne nie je možné skĺbiť náročnosť životného štýlu s ďalším tehotenstvom. To, že sa dieťatko začne častejšie dojčiť, je prejavom toho, že potrebuje omnoho intenzívnejšiu starostlivosť a táto potreba môže oddialiť nástup ovulácie. Na druhej strane prvé tri menštruačné cykly po návrate plodnosti po pôrode sú typicky nepravidelné a môžu mať rôznu dĺžku predovulačnej a poovulačnej fázy a tým pádom aj celého menštruačného cyklu. Toto je normálne. To, že dojčíte svoje dieťatko podľa potrieb, je kľúčové pre jeho, aj vaše zdravie. V tejto situácii je vysoko pravdepodobne postačujúce to, že budete pokračovať v tom, čo robíte a sledovať, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej. Ak by ste sa cítili vyčerpaná, pokúste sa do starostlivosti o dieťatko či domácnosť zapojiť viac manžela, rodinu či priateľov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata menstruacie