SK / CZ / UA / RU

Problémy so spánkom

Otázka

Dobrý deň, mám na Vás prosbu, ako vyriešiť našu situáciu. Synček má 3,5 mes. od narodenia výlučne dojčený, až doteraz na požiadanie. Už v pôrodnici ako mi ho doniesli na starostlivosť do izby (pôrod sekciou, takže bol pri mne na stálo až na 5ty deň), mi horšie spáva. V noci sa prvé týždne budil cca každé 2,5 hod. nad ránom od tej 4,00 - 6,30 každú hodinku až pol hodinku, chcel sa len dudlať, cítiť ma. Zo začiatku som to riešila kŕmením tak, že som vždy vstala a nakŕmila ho po sediačky, čo nám niekedy trvalo aj hodinku, za tým sa spánková doba vždy s každým kŕmením skracovala, niekedy som ho kŕmila 1 a 1/2 hodinu a spal len hodinu a zas si pýtal. Posledný asi mesiac a pol ho už od tej pol noci (po prvom napapaní) nechám u seba v posteli a dudle si až do rána, ako sa mu žiada. Je spokojnejší, ja sa viac vyspím, aj keď som veľmi "dolámaná". Cez deň mi tiež nechce veľmi spinkať, prvé týždne spával vonku v kočíku, spal dobre, aj tie 2-3 h. posledne ho ako keby rušia zvuky a budí sa každých aj 10-15 min., dudlík nechce, takže buď ho musím z kočíka vybrať a nechať ho sa na mne upokojiť, alebo ho hojdať 3 hodiny po vonku, čo sa mi tiež nie vždy každý deň dá. A po ďalšie, spí mi poriadne iba 1x za deň, čo si myslím, že u takéhoto malého bábätka je dosť málo. Poobednajší spánok vonku v kočíku je tak max. hodinka, potom je hore aj 3 hod. do kúpania, s občasným dudlaním. Nakoľko mám staršiu dcérku, s ktorou chodím ráno aj popoludní do škôlky, nedá sa mi tiež vždy kočíkovať s ním poobede, alebo si s ním ľahnúť. Po dcérku chodím autom, už som ho zvykla aj brávať do sedačky, nech si cestou pospí, ale väčšinou celú cestu preplače, alebo keď zastaneme, začne plakať. Manžel chodí na týždňovky, takže som väčšinou na všetko sama, občas pomôžu starí rodičia. Malý vie spať iba keď som s ním cez deň v posteli, aj to sa musí na prsníku dudlať, vtedy aj v posteli spí tie 2-3 hod. Ešte uvediem, že na začiatku sme tento problém (aj keď vtedy to bolo iba nočné spanie) riešili aj s laktačnou poradkyňou, ukázala mi zmenu polohy pri dojčení, užívala som senovku aj benedikt na zvýšenie tvorby mliečka. Priberá ako má, takže si myslím, že napapaný by mal byť dosť. Viem, že je to asi len tým, že ma potrebuje cítiť, ale nestíham pri tom všetkom robiť nič iné (domáce práce a pod.) a čo ma mrzí, nestíham sa poriadne ani venovať dcérke, lebo malý je stále na mne alebo plače. Prosím poradťe, ako by sa to dalo vyriešiť k spokojnosti nás všetkých. Ďakujem pekne.

Majka | 13.03.2013, 16:26

Odpoveď

Milá Majka,

otázky, ktoré riešite, kladie množstvo mamičiek. Definícia kvalitného spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia "kvalitne", keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali dve či tri hodiny súvisle cez deň a rovnako intervaly precitania v noci, ktoré popisujete, sú úplne bežné. Bábätká potrebujú veľmi časté dojčenie a spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch, toto je pre ne typické.  Toto sa s vekom bude postupne meniť. Takisto to, že bábätká zaspávajú na prsníku je úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. A aj keď bude synček o niečo väčší, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa sám od seba naučí zaspávať sám. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme.

Dôvodom, prečo to tak je, je aj to, že bábätko sa môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu.

Je normálne, že v noci sa upokojí na prsníku a zaspí a že sa lepšie vyspíte pri spoločnom spaní. Toto bábätká robia a ak toto prijmete ako normálne, začnete spolu spávať počas celej noci a automaticky dieťatku ponúknete v noci prsník, tak sa obaja menej zobudíte a ľahšie naspäť zaspíte. Nemusíte sa snažiť, aby dokázal zaspávať bez dojčenia. Práve dojčenie a uspávanie na prsníku nesmierne zjednodušuje nočnú starostlivosť o bábätká, ako aj sama píšete.

Aby ste sa budili menej „dolámaná“ dávajte si pozor na polohu, v ktorej dojčíte a v ktorej zaspávate. Mamičky sa na toto sťažujú, keď v noci pri dieťati zaspia v rozličných zvláštnych polohách a nedajú si pozor na to, ako ležia. Dôvodom je väčšinou únava a to, že mamička už ani nemá silu sa poriadne otočiť. Ale skúste sa na to trošku viac zamerať, lebo pri dojčení sa dá ležať tak, aby ste si zabezpečili svoje vlastné pohodlie. Takže si najprv urobte vlastné pohodlie tak, aby vás nič nebolelo, a až potom nechajte syna, aby sa prisal. Niektorým mamičkám pomáha, ak si podložia vankúšom chrbát alebo ak si dajú vankúš medzi nohy. Prípadne vyskúšajte čokoľvek iné, čo by vám pomohlo nájsť dobrú polohu.

Tieto potreby bábätka je možné napĺňať aj tak, aby ste pritom zvládali svoje povinnosti. Mnohým mamičkám pomôže zmeniť  niektoré predstavy, napr. predstavu, že bábätko má spať v kočíku alebo že má prespať aspoň časť noci v postieľke. Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas vo vašom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zaspávaní a to aj cez deň, aj v noci. Z praktického hľadiska vám túto potrebu môže pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka - pozrite si napríklad tento odkaz:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/

Vo vhodnom nosiči je možné počas nosenia aj dojčiť a pritom mať voľné ruky. Toto vám pomôže starať sa o obe deti naraz, alebo sa venovať svojim povinnostiam, či záľubám a pritom vášmu bábätku uspokojovať normálnu potrebu spánku a súčasne vašej fyzickej blízkosti. Pozrite si túto fotoknihu s ukážkami toho, čo sa pri nosení a dojčení dá robiť:

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Prečítajte si tiež tieto odpovede z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=883

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=417

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=953

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=598

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri