Antikoncepcia

Gabriela Kováčová    13.03.2013, 22:02

Chcela by som sa vás opýtať či aj podla vás(podla mojho gynekologa-áno) mozem brat antikoncepciu Cerazette a nadalej dojčiť bez problémov dcéru.Neprechádza liek do materského mlieka,neovplyvnuje tvorbu a kvalitu mlieka?Neuškodí liek dcére?Dakujem.

Milá Gabriela,

hormonálna antikoncepcia, a to aj jednozložková, ktorá sa obvykle predpisuje dojčiacim matkám, môže znížiť tvorbu mlieka, a aj keď to neplatí o všetkých matkách, toto riziko pravdepodobne nestojí za to podstupovať.

Riziko zníženia tvorby mlieka je aj pri vnútornomaternicom teliesku s obsahom hormónov (Mirena) a krúžku. A to aj vtedy, keď sa bábätko dobre dojčí.

Navyše, výlučné dojčenie v prvých šiestich mesiacov zabraňuje ďalšiemu tehotenstvu rovnako efektívne ako hormonálna antikoncepcia. To neznamená, že tehotenstvo je vylúčené, ale šanca otehotnieť počas prvých šiestich mesiacov výlučného dojčenia je 1%, čo je rovnaké ako pri hormonálnej antikoncepcii.

Na to, aby bola šanca na otehotnenie takáto nízka, treba, aby boli splnené tieto podmienky:
a) bábätko je výlučne dojčené a má menej ako šesť mesiacov
b) je dojčené na požiadanie, matka nenaťahuje intervaly medzi dojčeniami, nesnaží sa, aby bábätko nasilu prespalo celú noc
c) nepoužíva cumlík, fľašu a klobúčiky
d) spí spoločne s bábätkom v posteli
e) matka ešte nedostala menštruáciu

Riziko otehotnenia medzi 6 – 12 mesiacov, ak matka ešte nedostala menštruáciu, je okolo 6 – 10%. Matky, ktoré dojčia dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 mesiacov, ale niektoré aj oveľa neskôr. Ak si to matka praje, môže na zníženie rizika otehotnenia použiť zároveň bariérové metódy antikoncepcie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antikoncepcia