Dojčenie a isotretinoin

Simona    17.07.2022, 20:35

Dobrý deň. Dcérka, 2 roky a 4 mes, stále dojčená na požiadanie. Môj problém je s akné, ktoré je vo veľmi zlom štádiu, a trvá to už 1 rok. Vyskúšala som všetky vodičky, mastičky, vitaminy, probiotiká, xy druhov kozmetik aj lacnejšie aj drahšie, taktiež pravidelná návšteva kozmetičky, testy na alergie, potraviny, štítna žľaza, ale stal sa to len a len zhoršuje a moja psychika je už hrozná, pretože sa hanbím. Je mi ponúkaná uz len liečba Isotretinoínom. Na mamile som si ale čítala, že je možnosť odmerať výskyt Isotretinoínu v mlieku popri dojčení a užívaní liekov. Ako sa to dá zmerať, poprípade kde, keby na liečbu pristúpim? Som z toho veľmi nešťastná, pretože plánujem dojčiť do samoodstavenia a je to pre mna veľmi ťažké. Ďakujem za vašu odpoved.

Milá Simona,

Isotretinoin nie je pri dojčení ideálne liečivo a je lepšie sa mu vyhnúť. Na druhej strane, vaše dieťatko konkrétne má odlišnú situáciu v tom, že už je veľké, a tým pádom by používanie tohto liečiva nepredstavovalo také riziko. Ak pre vás nie je prijateľné čakať s liečbou, tak liečivo vyskúšajte a v strave dieťaťa obmedzte potraviny s obsahom vitamínu A.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a isotretinoin