Plne prsia

Dianka    21.07.2022, 10:29

Dobrý deň, dvojročná dcéra ochorela - ruky, nohy,ústa - a keďže má boľavu pusinku odmieta piť mliecko. Keďže predtým bola zvyknuta kojit sa na požiadanie viackrát počas dňa aj noci, prsia sa mi už dosť naliali. Prosím, poraďte ako riešiť vzniknutú situáciu. Ďakujem.

Milá Dianka,

v tejto situácii má zmysel urobiť opatrenia pre zmiernenie bolestivosti v ústočkách dcérky. Poraďte sa s pediatričkou, aké lieky proti bolesti by ste jej mohli podávať. Ak nebude po prisatí pociťovať bolesť, je pravdepodobné, že sa bude ochotná dojčiť. Ak by sa tak nestalo, kľúčové je v tomto bode udržať dostatočnú tvorbu mlieka. Začnite si mlieko odstriekavať alebo odsávať, môžete ho ponúkať dcérke alebo jej ho dávať do jedla, ak by niečo bola ochotná zjesť, prípadne ho uskladniť v mrazničke a potom ním obdarovať inú ženu, ktorá potrebuje dokrmovať svoje bábätko. Ak máte pocit, že tvorba mlieka klesá, odporúčame vám obrátiť sa na profesionálnu laktačnú poradkyňu osobne, aby vám pomohla v tejto oblasti.

Skúste využívať momenty, kedy je dieťatko rozospaté, napr. v noci sa snažte spať čo najbližšie pri nej a ponúknuť jej prsník pri prvých náznakoch precitania, ak by to bolo možné. Trávte čo najviac času počas dňa v kontakte koža na kožu, noste svoju dcérku v nosiči alebo šatke. Táto situácia je najmä o vytváraní príležitostí a o tom, aby ste dcérku do dojčenia nijako nenútili.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok